Implementirati izborne rezultate

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Implementirati izborne rezultate"

Bosna i Hercegovina će u maju naredne godine preuzeti predsedavanje Komitetom ministara SE, a do tada bi trebala brzo implementirati izborne rezultate.

"Poruka Saveta Evrope novim vlastima u BiH je ista kakva je bila i ranije. Ona se nije menjala, osim što ovog puta sa više hitnosti moramo reći da bi bilo korisno za BiH da se primakne svom predsedavanju Komitetom sa novom vladom i brzo implementiranim izbornim režultatima", navela je šef Kancelarije SE u BiH Meri En Henesi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izjavi agenciji Fena.

Naglasila je, medjutim, da je mnogo važnije implementirati izborne rezultate "s pogledom na reforme, s evropskim reformskim dnevnim redom" i dodala da ukoliko se to uradi na kredibilan način pre maja naredne godine može biti samo korisno za BiH i njeno predsedavanje Komitetom ministara SE.

Kada je u pitanju kredibilitet BiH, neizbežno je pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", koja se odnosi na eliminisanje nacionalne diskriminacije iz izbornog procesa.

Henesi kaže da je "zaista žalosno" što presuda nije implementirana do sada i naglašava da je njeno sprovodjenje važno radi predsedavanja BiH Komitetom primarno zbog toga što se postavlja znak pitanja nad BiH, ne zbog njenog prava na predsedavanje, nego zbog njenog kredibiliteta kao lidera organizacije koja se bori za demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

Da bi se to postiglo, Heneši smatra da je potreban drugačiji pristup nego do sada, mnogo pragmatičniji nego u proteklih pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.