Imovina osumnjičenih na proveri

Izvor: B92, 03.Sep.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina osumnjičenih na proveri

Beograd -- Imovina Milovana Bojića, Sretena Karića i Joce Amsterdama na proveri. Država od zaplene očekuje 100 milona evra.

Republičko tužilaštvo pokrenulo je postupak zaplene imovine od ukupno 384 osobe u Srbiji. Među onim čija će imovina biti proveravana su i Milovan Bojić, Sreten Karić, Joca Amsterdam i Branislav Uskoković. Država očekuje da će inkasirati najmanje stotinu miliona evra.

Prvi koji se našao na udaru Zakona o oduzimanju imovine stečene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalom bio je Milorad Ulemek Legija, kome je nedavno privremeno oduzet deo kuće.

Tužilaštvo očekuje da će ista sudbina snaći više od 300 osoba. Kako se saznaje, među onima čija će se imovina proveravati su bivši direktor "Mobtela” Sreten Karić, bivši ministar zdravlja Milovan Bojić i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam.

Najveća dobit za državu, kako saznaje B92, očekuje se u istragama protiv Slaviše Purića, direktora "Intereksporta”, nedavno uhapšenog Darka Ercega, osumnjičenog da je vođa narko-klana, i Branislava Uskokovića, bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd.

U Tužilaštvu ne žele da govore o konkretnim imenima, ali navode da se najveće zaplene tek očekuju.

"Čim je najava da se protiv nekog sprovodi finansijska istraga u Specijalnom tužilastvu, to znači da su to sve ozbiljni slučajevi, to su lica sa ozbiljnim kriminanim dosijeom, da se ne radi o anonimnim, javnosti nepoznatim slučajevima”, kaže portparol Republičkog javnog tužilaštva, Tomo Zorić.

"Naša intencija nije da se samo radi u Beogradu, nego državni tužilac insistira da se pokreću zahtevi za privremeno oduzimanje imovine u celoj Srbiji. Nedopustivo je da okružni tužilac u Čačku za šest meseci nije podneo ni jedan zahtev za privremeno oduzimanje”, smatra on.

"Od septembra i u drugoj polovini godine očekujte velike slučajeve i velike zaplene imovine. Ovaj zakon je bio potreban Srbiji i želimo da pred građane izadjemo sa rezulatima”, najavljuje Zorić.

U Ministarstvu pravde navode da su zadovoljni dosadašnjom primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Pred redovnim sudovima pokrenuti su postupci protiv 260 osoba, dok Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal radi na slučaju 124 osobe.

"Ako se ovim tempom nastavi primena Zakona, do kraja godine rezulati će biti još bolji i ono zašto je Zakon i bio donet - da se kriminal ne isplati - odnosno da se kriminalcima oduzme imovina, biće zasita vidljivo”, kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"U ovom trenutku, vrlo gruba procena govori da predmet finansijske istrage iznosi najmanje 100 milona evra, samo jedan veliki slučaj je u vrednosti 15 milona evra. Finansijska istraga ima zadatak da dalje produbi saznanja o imovini. Ako pogledate italijansko iskustvo, posle donošenja zakona, nakon sprovođenja potpune finansijske istrage ti iznosi su se uvećavali čak do deset puta”, podseća Homen.

Država će 40 odsto novca koji prikupi iskoristiti za nabavku savremene opremu za tužilaštvo i posebnu jedinicu MUP-a koja vodi finansijske istrage, a ostatak novca biće uplaćen u budžet Srbije i iskorišćen za zbrinjavanje najugroženijih građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.