Izvor: RTS, 28.Dec.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina funkcionera pod lupom

Podaci o imovini oko 30.000 funkcionera u Srbiji neće više biti tajna, poznata samo članovima Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa. Sve što imaju dostaviće na uvid Agenciji za borbu protiv korupcije. Svi podaci biće i pod kontrolom javnosti.

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa posle pet godina rada predao je nadležnosti i predmete Agenciji za borbu protiv korupcije. Za razliku od Odbora, Agencija, u čijim su rukama znatno veća ovlašćenja, moći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će da izriče kazne, od prekršajnih do zatvorskih.

Prvi veliki posao koji čeka Agenciju jeste prikupljanje izveštaja o imovini i prihodima državnih funkcionera, njihovih bračnih partnera i maloletne dece sa rokom od 1. do 31. januara.

Praćenje, kontrola, registar imovine i zatvorske kazne trebalo bi da budu dovoljne garancije da je nosiocima javnih funkcija ograničen prostor za bogaćenje na račun građana i države.

Podaci o imovini oko 30.000 funkcionera u Srbiji neće više biti tajna, poznata samo članovima Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa.

Sve što imaju funkcioneri - od plate i drugih prihoda do nepokretne i pokretne imovine, ušteđevine u bankama u zemlji i inostranstvu, do oružja ili dragocenosti i umetničkih predmeta, dostavljaće na uvid Agenciji za borbu protiv korupcije.

Svi podaci biće i pod kontrolom javnosti jer će biti objavljeni na sajtu Agencije, što je možda i najvažnija zakonska novina.

"Sada je ta tajnost ukinuta i to je jako značajno i za odgovornost funkcionera i za građane koji će imati uvid u njihovu imovinu pre, za vreme i dve godine po završetku funkcije. I ta transparentnost će dati bolje rezultate nego pokretanje prekršajnih ili krivičnih postupaka", navodi Milovan Dedijer iz Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa.

Do pet godina zatvora

Funkcionerima se, dakle, više neće verovati na reč, jer će Agencija u saradnji sa svim nadležnim državnim organima proveravati tačnost podataka i neće, kao do sada, Odbor reagovati samo na osnovu prijava.

Agencija će sama pokretati postupke, za koje su predviđene i zatvorske kazne. Na primer, od šest meseci do pet godina, za lažno prijavljivanje ili za neprijavljivanje imovine. Ali, agencija se neće baviti retroaktivnim utvrđivanjem porekla imovine.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković navodi da su se u razgovorima na okruglim stolovima čula mišljenje da će se evidentiranjem imovine, upisivanjem u registre, koji se objavljuju na osnovu izveštaja, legalizovati bespravno stečena imovina, a to uopšte nije slučaj.

"Mi ćemo imovinu evidentirati. Kako ju je funkcioner stekao, to je za rad drugih državnih organa. E sad, ako se ikad protiv ikoga ko je na listi funkcionera pokrene istraga, provera od strane drugih organa, mi smo dužni da podatke damo na uvid, kao što mi očekujemo da u postupku provere imovinskih podataka kod drugih državnih organa, od njih dobijemo validne podatke", objašnjava Markovićeva.

Političari ne brinu

Ministrima i političirima koje smo anketirali ne smeta što će podaci o njihovoj imovini biti javni, a sudeći po njihovim odgovorima, mnoge kolone iz imovinskog obrasca ostaće prazne.

Ministarka pravde Snežana Malović, kako kaže, nema problem. "U svom vlasništvu posedujem automobil", navodi ministarka.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, kaže da bi bilo nerazumno da sa 54 godine, u porodici koja ima primanja, i koja ima dve - tri generacije koje rade, siromaši.

"Ne bi bilo prirodno ni da se ne znam kako obogatim, ali ne mogu da kažem da sam nezadovoljan. Da sam za ovih sedam - osam godina radio kao lekar zaradio bih više", navodi Milosavljević.

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić navodi da ima stan u Beogradu, porodičnu kuću u Kragujevcu i nekoliko automobila u okviru cele porodice.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović nema nikakvih tajni. "Mogu da vam dostavim imovinsku kartu. Imovinska karta koju smo do sada dostavljali obuhvatala je našu ličnu imovinu, pokretnu i nepokretnu, imovinu moje supruge, njenih i mojih roditelja", navodi Jovanović.

Radi zaštite privatnosti funkcionera, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije neće pisati adresa njihovih nepokretnosti ili registarski broj automobila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.