Imenovan novi mandatar belgijske vlade

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovan novi mandatar belgijske vlade

Belgijski kralj Albert II poverio bivšem premijeru Vilfridu Martensu formiranje nove Vlade, nakon što je zvanično prihvatio ostavku Iva Leterma.

Belgijski kralj Albert II primio je u svom dvorcu Vilfrida Martensa i zadužio ga da "pokuša da nađe rešenje za aktuelnu političku krizu".

Flamanski demohrišćanin, 72-godišnji Martens bio je premijer gotovo neprekidno od 1979. do 1992. godine.

Iv Leterm, sada već bivši premijer Belgije, iz Flamanske demohrišćanske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partije, u petak je ponudio ostavku svoje vlade pošto je Vrhovni sud saopštio da postoje ozbiljne naznake mešanja politike, odnosno pritisaka na ministarstvo pravde, u pokušaju spasavanja najveće belgijske finansijske grupe "Fortis", ugrožene ekonomskom krizom.

Belgijski kralj je u međuvremenu vodio intenzivne konsultacije sa vodećim političarima u Belgiji kako bi se odredio mandatar za sastav nove Vlade.

"Belgijski premijer Iv Leterm podneo je predlog o ostavci Vlade kabinetu i ministri su se složili s tim", izjavio je Letermov portparol Peter Pulisen.

Belgijski ministar pravde Johan Vandeurzen prvi je podneo ostavku, pošto je Vrhovni sud Belgije utvrdio da ima znakova da je Vlada pokušala da utiče na sudsku presudu o budućnosti banke "Fortis".

U izveštaju Vrhovnog suda je navedeno da nema "pravnih dokaza da je bilo pokušaja uticanja na pravosudni sistem, ali da nesumnjivo postoje indicije koje vode u tom pravcu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.