Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovan Savjet za izradu urbanističkog plana i potvrđen izbor načelnika gradskih odjeljenja

BANJALUKA - Skupština grada Banja Luka na 15. sjednici imenovala je Savjet za izradu urbanističkog plana, na čelu sa gradskim arhitektom Ivanom Raškovićem, te usvojila prijedloge rješenja o imenovanju načelnika odjeljenja i službi Gradske uprave Grada Banja Luka, na 15.

Uz Raškovića, u Savjetu će biti i aktuelni gradski arhitekta Ljubljane Janez Koželj, zatim dekan beogradskog Arhitektonskog fakulteta  Vladan Đokić, te jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata Krešimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Rogina.

U Savjet za izradu urbanističkog plana još su imenovani: Brankica Milojević, Milenko Stanković, Aleksandar Seizović, Petar Vasiljević,  Ljiljana Došenović,  Vladimir Đorđić, Radoslav Gajanin, Gordana Glogovac,  Goran Trbić, Nikola Stupar, Gordana Rokvić, Igor Kuvač, Jelena Brkić i Stevo Pucar.

Komentarišući odluku o imenovanju, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da bi Savjet trebalo da utvrdi smjernice za izradu urbanističkog plana na osnovu čega će biti raspisan međunarodni tender za izradu tog dokumenta.

"Savjet bi trebalo da uradi smjernice i provede proces kako bi grad Banja Luka dobio novi temeljni dokument urbanog planiranja. U Savjetu su ljudi iz više država, a i tender će biti međunarodni i želimo da dobijemo kvalitetnu viziju grada za dugoročni period", naglasio je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da je za njega velika čast što je dobio ovaj položaj, te da je to velika obaveza u koju će uložiti sve svoje snage da je ispuni. On je naglasio da je neke članove savjeta sam predložio, ali i da su tu članovi iz Banjealuke sa odličnim referencama. Istakao je da Banjaluka ima srednjeevropski identitet i da je u svom timu želio da okupi ljude iz više zemalja koji dolaze iz različitih kulutra.

"Banja Luka je u stvari grad otvorenih zgrada, nije blokovski i zelenilo dominira gradom. Ima izložbu sjajne arhitekture kroz istoriju i to treba održavati i razvijati. Kao i većina gradova u regionu ima problema sa saobraćajem, što je nešto što se odmah mora rješavati. Stavljanje parkiranja pod zemlju gdje god je to moguće, pogotovo u centru, te uvođenje kružnih tokova, neki su od prijedloga koje će svakako dati saobraćajni stručnjaci", rekao je Rašković.

Gradski parlament je usvojio i prijedloge rješenja o imenovanju načelnika odjeljenja i službi Gradske uprave Grada Banja Luka.

"Moj prijedlog je da tim koji je započeo da radi 1. januara ove godine ostane u istom sastavu. Započeto je više od 30 projekata i mislim da su dosadašnji rezultati u proteklih 10 mjeseci vrlo dobri i da ovaj  tim može uspješno da iznese mandat od četiri godine". Istakao je gradonačelnik Radojičić.

Na načelničke funkcije su izabrani svi dosadašnji vršioci dužnosti načelnika: Sanja Pavlović (Odjeljenje za opštu upravu),  Radenko Komljenović (Odjeljenje za privredu),  Slobodan Stanarević (Odjeljenje za prostorno uređenje),  Božana Šljivar (Odjeljenje za finansije),  Petar Bilčar (Odjeljenje za komunalne poslove), Slaviša Sandić (Odjeljenje za saobraćaj i puteve), Radenko Laketić (Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje), Dragomir Keserović (Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu), Milenko Letić (Odjeljenje komunalne policije), Janko Kecman (Odjeljenje za inspekcijske poslove),  Natalija Trivić (Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku), Dragan Banjac (Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport) i Zoran Vujmilović (Služba za zajedničke poslove).

Na 15. sjednici usvojen je i prijedlog odluke o prenosu prava vlasništva nad vatrogasnim vozilima, na osnovu kojeg će Grad Banjaluka donirati šest vatrogasnih vozila opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i to Čelincu, Kotor Varošu, Ljubinju, Drvaru i Bosanskom Grahovuo, te jedno vozilo KPZ Tunjice.

"Planirali smo da nekoliko vatrogasnih vozila koja su knjigovodstveno otpisana, ali su u potpuno ispravnom stanju i mogu se koristiti.  Žao mi je što ovo nismo uradili ranije zbog administrativnih procedura, jer su ove opštine imale velikih problema sa požarima tokom proteklog ljeta", naveo je Radojičić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.