Ime parka posvađalo astronome

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ime parka posvađalo astronome

Omanji park u Tiršovoj ulici, između Dečje klinike i Meteorološke stanice „Beograd“, odnedavno je tema za svađu dva beogradska astronomska društva. Sporno je novo ime parka.

Park kod Stare opservatorije, koji se dugo zvao Stara Zvezdara, pre nekoliko nedelja preimenovan je u park „Milutina Milankovića" na inicijativu istoimenog astronomskog udruženja. Od jeseni njega će ukrašavati i spomenik velikom naučniku. Članovi astronomskog društva „Ruđer Bošković", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međutim, zbog novog imena parka sukobili su se sa svojim kolegama i traže da se u njemu podigne spomenik Milanu Nedeljkoviću, astronomu i osnivaču Prve srpske opservatorije, koja se i nalazi u središtu ovog parka.

Zelena oaza okružena Bulevarom oslobođenja, Pasterovom i Tiršovom ulicom, u čijoj su blizini Onkološki institut i Univerzitetska dečja klinika od nedavno se i rekonstruiše. U parku je krajem 19. veka podignuta zgrada prve srpske opservatorije.

Nekadašnji naziv Stara Zvezdara, dobio je zbog prvog teleskopa, kroz koji su studenti astronomije, građani, pa čak i kralj Petar I Karađorđević posmatrali zvezde, a bio je postavljen 1910. u ovoj staroj opservatoriji.

- Greh je što park kod Stare opservatorije nosi naziv Milutin Milanković, kad je čovek, čije ime i spomenik zaslužuje ovaj park Milan Nedeljković, astronom koji je osnovao Prvu srpsku opservatoriju - kaže za „Blic" Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković”.

Udruženje „Milutin Milanković" pokrenulo je pre nekoliko godina inicijativu, da spomenik istoimenog astronoma bude podignut u Studentskom parku, ali se od toga odustalo, nakon čega su tražili da se na početku njegove ulice na Novom Beogradu postavi statua, ali i ta ideja je odbačena.

- Na kraju smo odlučili da parku kod stare opservatorije damo ime „Milutin Milanković" i da se uskoro, kada za to bude finansijskih sredstava, ovom velikom astronomu podigne i spomenik u njegovom parku – objašnjava za „Blic" Petar Đorđević član Komisije za imenovanje ulica i trgova.

Prema njegovim rečima, Institut „Ruđer Bošković" ima pravo da pokrene inicijativu za podizanje spomenika Milanu Nedeljkoviću i tu inicijativu Komisija će razmotriti, a nije isključeno da bi u parku mogli da podignu dva spomenika u čast astronoma.

- Problem u našem društvu je što čim neko inicira bilo kakvu promenu uvek se javi neko drugi sa primedbama i kritikama, a do tada svi ćute. Tako je i sa ovim parkom i spomenikom. Niko nije znao da se taj park zove Stara Zvezdara, to ime nigde nije zavedeno, kada smo mu dali zvanični naziv, odmah su se javili da nas kritikuju – dodaje Đorđević.

Slavko Maksimović predsednik Upravnog odbora udruženja „Milutin Milanković" kaže da podizanje spomenika Milutinu Milankoviću i Milanu Nedeljkoviću jedno drugo ne isključuje, jer su oni bili dobri saradnici i uspešno su obavljali istu vrstu posla, što je bilo veoma značajno za srpsku nauku.

- Grad je usvojio inicijativu da se u parku podigne spomenik Milutinu Milankoviću, a trenutno se radi idejni projekat izgleda i materijala od kojeg će biti izrađen – naglašava Maksimović.

Od pre deset dana u parku „Milutina Milankovića" ekipe „Zelenila Beograd" obnavljaju staze, stepenište, plato i travnjake.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.