Imamo dokaze: Bajden primio mito

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 12:49

Imamo dokaze: "Bajden primio mito"

Američka Republikanska stranka sada tvrdi da ima dokaze - tonske snimke, koji svedoče da je Džozef Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, primao mito.

Za meti je optužen i Bajdenov sin Hanter.

Taj slučaj se naziva "Brajb-gejt", čime se povezuje sa "Votergejtom", skandalom nad skandalima, i rečju "brajb"(bribe) što znači "mito".

Bajden je, kako se tvrdi, 2016. godine, u vreme kada je obavljao dužnost potpredsednika SAD, isplatu finansijske pomoći Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovio davanjem otkaza ukrajinskom državnom tužiocu Viktoru Šokinu. Šokin je u to vreme vodio istragu protiv ukrajinske energetske kompanije BURISMA u čijem je nadzornom odboru tada bio i Hanter Bajden, predsednikov sin.

To je, ukratko, verzija priče koja se već nekoliko godina širi u javnosti. Novost je to što sada tvrdi republikanski senator Čak Gresli iz američke države Ajove. Gresli je u parlamentu SAD rekao: "Državljanin jedne strane zemlje, koji je, kako se sumnja, podmitio Bajdenove, očigledno je tajno snimio 17 tonskih zapisa".

Gresli pritom misli na osnivača firme Burisma Mikolu Zločevskog, navodeći da je za te tvrdnje izvor iz američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Gresli je naveo da je uz pomoć tih zapisa Zločevski hteo da se osigura u slučaju da se stvar otkrije, objavio je Dojče vele (DW).

Tokom jednog saslušanja u Kongresu, senator Ted Kruz je od zamenika šefa FBI Pola Abejta hteo da sazna da li FBI zaista raspolaže tim snimcima, a dobio je odgovor da ne može da se govori o istrazi koja je u toku. Republikanski kongresmen Džejms Komer iz Kentakija, koji vodi istragu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, rekao je da se na dva tonska snimka čuje Džozef Bajden, a na ostalima tadašnji menadžer firme Burisima Hanter Bajden.

Komer tvrdi da su svi razgovori o uslovima za isplatu mita, kao i da su Bajdenovi dobili po pet miliona dolara.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je trenutno pod velikim pritiskom zbog optužnice u vezi sa poverljivim dokumentima, najavio je prošle sedmice da će, nakon ponovnog izbora na dužnost predsednika, imenovati specijalnog istražitelja.

Tramp je rekao da bi specijalni istražitelj trebalo da se pozabavi istragom protiv, kako je naveo, "najkorumpiranijeg američkog predsednika svih vremena", odnosno kompletne "Bajdenove kriminalne porodice". Druga polovina SAD naklonjena Bajdenu manje-više ignoriše temu "brajb-gejta". Bajden je tada, kako oni tvrde, vršeći pritisak da se smeni državni tužilac u Ukrajini, u stvari, radio u konsultaciji s drugim nacijama, uključujući i EU.

Republikanska stranka najavljuje da će dokaze za navodnu milionsku korupciju porodice Bajden, odnosno tonske snimke koji bi to trebalo da potkrepe, objaviti u okviru rada Istražnog odbora Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.