Izvor: Southeast European Times, 28.Jan.2015, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imam u BiH na meti radikalnih islamista

Policija nastavlja potragu za radikalnim islamistima koji su napali imama BiH Selvedina Beganovića.

28/01/2015

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 28.1.2015.

Policija Bosne i Hercegovine (BiH) pokušava da uđe u trag radikalnim islamistima koji su ovog meseca napali imama Selvedina Beganovića, muslimanskog propovednika iz Trnova, grada na severu BiH. Beganović je privukao pažnju javnosti pre tri meseca, nakon što se otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << suprotstavio odlasku građana BiH u Siriju da se bore protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Beganović je u otvorenom pismu pozvao Bilala Bosnića, za koga se sumnja da je duhovni vođa grupe koja regrutuje građane BiH za borbu u redovima islamskih militanata u Siriji, da prestane sa svojom praksom.

Beganović je napadan sedam puta u poslednja tri meseca. U poslednjem napadu, ispred njegove džamije, Beganović je zadobio tri uboda nožem. Pretrpeo je lakše povrede.

„Ja ne optužujem bilo koga, jer je optuživanje i stvaranje smutnje za mene gore od ubijanja. Do sada sam napadnut nekoliko puta. Nije me strah za sebe, ali me je strah za moju porodicu“, rekao je Beganović za SETimes.

Prema rečima policijskih zvaničnika, intenzivna potraga za Beganovićevim napadačima je u toku.

„Policija je u međuvremenu privela i ispitala više od 30 osoba“, rekao je za SETimes Ale Šiljdedić, komesar policije u Bihaću. „Ono što nam budi optimizam jeste to što je Beganović ovog puta video napadača i dao nam je njegov detaljni opis, tako da tragamo za tom osobom. Jedan krak istrage ide ka pripadnicima vehabijskog pokreta, ali u ovom trenutku ne možemo potvrditi da je napadač pripadnik tog pokreta.“

Eksperti kažu da napadači moraju biti uhapšeni.

„Terorizam nije samo brutalno nasilje nad ljudima. Terorizam je i izazvani strah kod građana. Upravo to napadači pokušavaju da postignu, da učine da se ljudi boje. Beganović je ozbiljno shvatio svoj posao i javno rekao da deca ne treba da ginu u Siriji ili bilo gde drugo. To je suština propovedanja“, rekao je za SETimes Dževad Galijašević, direktor Centra za humanitarno pravo u BiH i stručnjak za borbu protiv terorizma.

Lider Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović više puta je upozorio građane BIH da ne prihvataju ekstremističku retoriku čiji je cilj da budu uvučeni u borbe u Siriji.

„To su opasni ljudi“, rekao je on.

Građani su ljuti zbog konstantnih napada na imama i traže od policije da brzo pronađe počinioce.

„Kako neko ko propoveda ljubav i mir može biti pretnja nečemu?“ rekla je za SETimes Elvedina Rucnov (31), sociolog iz Sarajeva. „[Radikalni islamisti] su problem, ali izgleda da oni to ne shvataju. Ovo je moderno društvo, imamo telefone, internet, ovo nije 19. vek. Policija mora reagovati brzo, a sud ih mora osuditi odmah. Ovo je zločin iz mržnje.“

BiH, Kosovo i Albanija su glavno područje za regrutovanje radikalnih islamista na Balkanu. U Iraku i Siriji trenutno se nalazi preko 350 boraca iz BiH, 150 sa Kosova, 140 iz Albanije i 20 iz Makedonije.

Prema najnovijem izveštaju CIA, koji je 25. septembra objavio američki Stejt department, više stotina džihadista iz niza balkanskih zemalja pridružilo se ekstremističkim grupama na Bliskom istoku.

Militantni islam je bio gotovo nepoznat većinom muslimanskom sekularnom stanovništvu BiH do balkanskih sukoba devedesetih godina kada su arapski plaćenici došli da pomognu muslimanima u BiH u odbijanju srpskih napada. Ti borci, od kojih su se mnogi naselili u BiH, prihvatili su radikalnu verziju islama kojoj se protivi zvanična Islamska zajednica BiH.

Kako zemlje regiona mogu da spreče nasilje i regrutovanje od strane radikalnih islamista? Recite nam šta mislite o tome. .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.