Ima nade i za častan svet

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima nade i za častan svet

Opštinska uprava Sjenice odlučila je da pomogne svom sugrađaninu Milanku Obućini koji je pre nekoliko dana vratio vlasniku više od 4.000 evra koje je našao na ulici.

Nakon objavljivanja priče o Milanku Obućini iz Sjenice koji je na ulici pronašao torbicu punu novca i odmah je predao policajcima, ovaj časni Sjeničanin postao je "medijski junak".

 

Milanko Obućina je na trotoaru u blizini stare autobuske stanice u Sjenici primetio torbicu s novcem. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nije ga zanimalo koliko je novca unutra i nijednog trenutka nije pomislio da ga zadrži. "Svako treba da vrati novac koji pronađe. Taj novac nije bio moj, nisam ga ja zaradio i ne bih ga nikad zadržao." U torbici je, prema policijskom zapisniku, bilo 4.200 evra, 100 dolara i 20 konvertibilnih maraka.

A. K., čiju je torbicu sa novcem Milanko pronašao, živi u istoj ulici. Vidosava Obućina kaže da nije došao da ih poseti. Pošto mu je vraćen novac, ponudio je nagradu od 2.000 dinara, ali Milanko Obućina nije želeo da je primi.

Obućina nema velikih prohteva: "Voleo bih kad bismo imali primanja bar 5.000 dinara mesečno. Sve što nekako zaradim, dam za ženine i svoje lekove. Ja sam imao infarkt a ona je bubrežni bolesnik." Snalazi se radeći za nadnicu i nada se da će on ili supruga doći do bilo kakvog posla koji bi im obezbediti preko potrebnu penziju.

Pažnju javnosti nije privukao samo gest koji je, nažalost, danas prilično neuobičajen, već i saznanje da čovek koji je, bez ikakve dileme, 4.000 evra koje je našao na ulici vratio vlasniku živi u veoma teškim materijalnim prilikama. Iako nema nikakve prihode i preživljava zahvaljujući obroku iz narodne kuhinje, Obućina nijednog trenutka nije poželeo da zadrži novac.

Građani koji su nam se povodom tog događaja javili ili ostavili komentar na veb-strani RTS-a znaju da bi taj novac itekako dobro došao Milanku Obućini. On je nakon trideset godina rada u Šumskoj upravi ostao bez posla, kao i njegova supruga, a pravo na penziju nisu stekli. Zaposlenje nema ni njihov sin sa kojim žive u zajedničkom domaćinstvu.

Za priču o poštenom nalazaču saznali su i čelnici opštine Sjenica, pa je opštinska uprava obezbedila kratkoročnu pomoć u visini prosečne mesečne zarade. Čelnici opštinske vlasti obećali su i da će pomoći i u nalaženju nekog trajnog rešenja. Oni kažu da je Milanko Obućina čovek kojim se Sjenica ponosi i da je to postupak koji bi ponovili gotovo svi Sjeničani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanko za poštenje dobija penziju

Izvor: Blic, 11.Mar.2011, 14:15

Sjenica - Zadivljujući gest Milanka Obućine iz Sjenice kada je, prošle nedelje, pronašao i odmah vratio tuđi novčanik pun novca najverovatnije će ovom siromahu iz temelja promeniti tešku životnu stvarnost. Nakon teksta u „Blicu” podrška Milanku stiže iz celog sveta, a na inicijativu naših...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.