Ima li života pored fudbala?

Izvor: Southeast European Times, 22.Jun.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li života pored fudbala?

S obzirom da su ljubitelji Svetskog prvenstva srasli sa svojim televizorima, neki u Srbiji su se našli bez društva. Pa ipak, postoje i druge opcije.

22/06/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 22/06/10

S obzirom da je Svetsko prvenstvo bacilo svoje čini, mnogi navijači su u stanju transa, a aktivnosti koje nisu vezane za fudbal odlažu ili ignorišu.

Za one koji su manje očarani tim sportom, ovo bi mogao da bude mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ogorčenosti.

Samo pitajte Natašu Josifović. Ona je rođena 13. juna, ali je ove godine njen rođendan bio u drugom planu zbog utakmice Srbije protiv Gane na Svetskom prvenstvu. Ali slavlje nije počelo ni posle utakmice, jer je Srbija izgubila 1-0.

Nataša je rekla SETimesu da se nije ljutila na svog supruga zato što je dozvolio da njen rođendan zauzme drugo mesto zbog utakmice.

"Nije važno, to se ipak događa jednom na svake četiri godine", izjavila je ona. "Osim toga, otišla sam u kupovinu posle utakmice, naravno sa novcem svog supruga. Pobeda Gane ga je toliko deprimirala da nije čak imao snage ni da se uzbuđuje oko potrošenog novca."

Njena prijateljica Valentina Bulatović bila je manje entuzijastična. "Kakvo razočarenje! Pozvala sam svog kolegu u bioskop, a on je rekao da ne može da ide zbog rasporeda utakmica", napisala je ona na svom Fejsbuku.

Mada sve veći broj žena takođe prati taj sport, manija vezana za Svetsko prvenstvo i dalje se se smatra muškom boljkom, o čemu mogu da posvedoče mnoge žene i devojke.

Za mnoge muškarce, fudbal je sve ovog meseca. [Nikola Barbutov/SETimes]

Bioskop kongresnog Centra Sava nedavno je bio domaćin mini filmskog festivala, sa parolom: "Ako ne gledate fudbal, dođite na filmove sa svojim devojkama." Izbor filmova bio je prilagođen ženskoj publici, a u glavnim ulogama bili su glumci poput Džordža Klunija, Breda Pita i Hju Granta.

"Ni ovo nije loše", izjavila je Jasmina za SETimes nakon što je kupila karte za jedan film. "Sada imamo vremena da se nađemo sa svojim drugaricama, koje nismo dugo videle. I ovih dana ne moramo puno da kuvamo, s obzirom da su naši muškarci zadovoljni pivom i kikirikijem."

Dragana je, međutim, zabrinuta oko uticaja na buduće generacije. "Sve što vidite na TV celog dana su fudbalske utakmice. Dovela sam svoje dete u bioskop da ne bi otupelo od svog tog fudbala."

Filmovi nisu jedina alternativa. Tržni centar Ušće, jedan od najvećih u Beogradu, napravio je specijalan program tokom Svetskog prvenstva. Druge mogućnosti uključuju časove salse ili takmičenje na ženskom kuglaškom prvenstvu.

Pored toga, može se slediti i stara izreka: "Ako ne možeš da ih pobediš pridruži im se." Usamljena srca mogu da izađu u bilo koji beogradski kafić u kojem je TV prebačen na prenose sa Svetskog prvenstva. Muškarci će svakako biti tamo.

Beogradski psiholog Tanja Marković-Sesum izjavila je za SETimes da Svetsko prvenstvo i potencijalno zanemarivanje žena tokom meseca fudbala, nisu prioritetna pitanja kada je reč o muško-ženskim odnosima u Srbiji.

"Moji ženski klijenti imaju mnogo veće probleme od fudbala -- one se žale na mnogo ozbiljnija pitanja", kaže ona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.