Ilon Mask pokretima ruku pravi delove raketa i odmah ih štampa

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilon Mask pokretima ruku pravi delove raketa i odmah ih štampa

Milijarder i izumitelj Ilon Mask ponovo je opravdao svoju reputaciju “Tonija Starka”, lika iz filma “Gvozdeni čovek”, piše portal “Spejs”.

Mask je predstavio tehnologiju koja uvelike podseća na vizije iz tog filma, te kompjuter bukvalno čeka na komandu njegovog prsta da napravi zadato.

Pre dve nedelje Mask je na svom nalogu na Tviteru najavio novi dizajn.

“Objavićemo video o dizajniranju delova raketa pokretima ruku i odmah za tim njihovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štampanje od titanijuma”, napisao je tada.

Na snimku se vidi upravo to – Mask je prvo demonstrirao kako jednostavnim pokretima ruku može da uhvati, rotira, zumira model motora rakete “Merlin”, kompanije Spejs X”.

Potom je pokazao kako može da se manipuliše CAD modelom raketnog motora na većem ekranu, a uz specijalne naočare, onda i u trodimenzionalnoj varijanti.

Mask je čak prikazao i kako može da manevriše modelom rakete na projekciji na staklu, dok nadzire radionicu svoje kompanije “Spejs X”, baš kao u “Čeličnom čoveku”.

On smatra da ljudi obično obavljaju interakciju sa kompjuterom na “neprirodan, dvodimenzionalni način”. Zato “Spejs X” razvija interfejs da reši ovaj problem.

-Verujem das mo na ivici velikih otkrića u dizajnu i proizvodnji, u sposobnosti da iznesemo koncept nečeg iz našeg uma i prevedemo ga u 3D objekat, stvarno intuitivno, na kompjuteru– kaže Mask na snimku.

Milijarder je takođe pokazao kako se od virtuelnog dizajna dela rakete stvari pravi, uz pomoć 3D štampanja. Koristeći se 3D laserskim metalnim štampačem, Mask je napravio deo rakete od slojeva i slojeva čestica titanijuma.





Pogledajte i sami kako to izgleda:

Zauzet čovek

Mask je nedavno otkrio svoju viziju futurističkog transportnog sistema, “Hajperlup”, kojim bi se putovalo od San Franciska do Los Anđelesa za 35 minuta.

Takođe je objavio da će preputovati čitavu Ameriku u jednom od električnih automobila koje je napravila kompanija “Tesla”, čiji je koosnivač.

U međuvremenu, “Spejs X” je potpisao ugovor vredan 1,6 milijardi dolara sa američkom svemirskom agencijom NASA, na osnovu kojeg će isporučivati opremu Međunarodnoj kosmičkoj stanici. “Spejs X” je do sada uspešno obavio dva takva leta. Prošle godine Mask je objavio i plan o kolonizaciji Marsa.

Povezane vesti: Predstavljen transport budućnosti: Solarne čaure koje prevoze ljude 1.290 kilometara na sat Milijarder Ilon Mask objavio plan o kolonizaciji Marsa

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.