Ilić: Želeo sam da isprovociram

Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Želeo sam da isprovociram

Velimir Ilić

Beograd -- Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je svojom izjavom o vladi sa SRS želeo samo da isprovocira javnost i radikale.

Ilić kaže da je izjavom da bi radikali mogli da podrže manjinsku vladu njegove stranke i Demokratske stranke Srbije želeo samo da isprovocira javnost i radikale kako bi se videlo ko stvarno želi da Srbija dobije vladu jer je prošlo mnogo vremena od izbora, a nema nikakvih ozbiljnih razgovora o formiranju vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Sve se zakočilo, poslovi stoje, građani su sve nervozniji, a po nekim stranačkim štabovima se 'nadgornjavaju' kao mlada deca. Sad smo videli da radikali i dalje razmišljaju po principu - što gore za Srbiju, to bolje za njih. Oni, izgleda, stvarno očekuju da sami formiraju vladu, što se nikad neće dogoditi", izjavio je Ilić.

Prema njegovim rečima, "zaista je preterano" to što Demokratska stranka traži sva važna ministarstva, većinu u vladi, predsednika Skupštine i guvernera Narodne banke, iako niko ne spori da je ta stranka dobila šest odsto glasova više od koalicije DSS-NS.

"Vlada je već morala da bude napravljena, imamo već veliku štetu zbog toga, ali koliko znam, mesec dana nismo imali ozbiljne razgovore. Sve se vodi nezvanično, po nekim stranačkim kancelarijama, ali nema ničeg ozbiljnog", kaže Ilić.

"Pozicija guvernera u dobošu"

Radovan Jelašić očekivao je da pozicija guvernera neće biti predmet političke trgovine, ali se dogodilo upravo suprotno.

Guverner Narodne banke Srbije kaže da nije imao nikakve sumnje da će se pozicija guvernera centralne banke staviti u "veliki doboš" pri podeli funkcija posle izbora.

On, međutim, navodi da nadao da do toge neće doći. "Ja nisam nikoga molio da me podrži ni sad ni pre pet-šest meseci", rekao je Jelašić. On je rekao da je, nažalost, pozicija guvernera političko pitanje u Srbiji.

Pitanje guvernera u pregovorima pri formiranju vlade poteklo je od intervjua za časopis Bankar, gde je Mlađan Dinkić naveo da, ukoliko neko bude insistirao na tome da se promeni guverner, G17 neće ući u takvu vladu niti je manjinski podržati.

S druge strane, Božidar Đelić iz DS-a odgovora da je reč o zameni teza, jer je upravo G17 podržao ustavni zakon koji predviđa izbor novog guvernera.

Prema rečima Radovana Jelašića, ukoliko se ne izabere nova vlade, već se ponove izbori, ne treba očkivati ništa dramatično u pogledu kursa i inflacije, ali da se na taj način gubi vreme.

LDP: Pregovori u završnoj fazi

Funkcioner Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić ocenio je da su pregovori o novoj vladi Srbije ušli u završnu fazu i da će do isteka roka, 14. februara, vlada biti formirana.

Andrić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da to pokazuju poruke koje stranke koje pregovaraju upućuju jedne drugoj preko medija, ali i interna saznanja LDP-a.

Prema njegovoj oceni, strategija Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije je bila da izmore građane dugim pregovorima, kako bi ih oni na kraju molili da formiraju vladu.

Andrić je kao skandalozno ocenio to što je guverner Narodne banke Srbije tema političkih pregovora o vladi, a izjave lidera G17 plus Mlađana Dinkića da neće dozvoliti smenu Radovana Jelašića označio je kao dokaz da centralnu banku vodi G17 plus.

Navodeći da LDP neće ući u novu vladu, ali da je spremna da podrži onu na čijem bi čelu bio Božidar Đelić, Andrić je rekao da je uslov za eventualne razgovore o formiranju vlade sa LDP-om formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije, koji bi ispitao "monopol koji je kompanija Miroslava Miškovića uspostavila nad medijima u Srbiji".

Poziv na "zaposedanje Skupštine"

Unija Roma Srbije "sa zabrinutošću je konstatovala da još nisu izabrani organi Skupštine Srbije i formirana Vlada Srbije". Unija Roma će, stoga, "iz osećanja odgovornosti prema svom biračkom telu i građanima Srbije u četvrtak, 3. maja, u 11.00 organizovati simbolično zaposedanje Skupštine".

"Na taj način želi se staviti na znanje da je onemogućeno sazivanje nastavka skupštinske sednice, a tim povodom podsećamo da su sve stranke u predizbornoj kampanji izložile programe i davale obećanja koja se, usled postojeće situacije, do današnjeg dana ne mogu ostvariti", poručuje Unija Roma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.