Igre na sreću: Amerikanac tuži lutriju jer su objavili da je dobio 340 miliona dolara - greškom

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 09:01

Igre na sreću: Amerikanac tuži lutriju jer su objavili da je dobio 340 miliona dolara - greškom

"Verujem u pravosudni sistem i da ću pobediti", kaže prevareni Amerikanac.

Muškarac iz Vašingtona koji je mislio da je osvojio džekpot vredan 340 miliona dolara tužio je lutriju koja kaže da su greškom objavili njegove brojeve.

Džon Čiks je rekao da je "utrnuo" kada je video da se pobednički brojevi Pauerbola (Powerball) poklapaju sa onima koje je on imao na tiketu u januaru 2023.

Ali kada je Čiks odneo tiket u Kancelariju za lutriju i igre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sreću (OLG), njegov zahtev je odbijen.

"Jedan od agenata za potraživanja mi je rekao da moj tiket nije valjan i mogu samo da je bacim u đubre", rekao je on za BBC.

Međutim, Čiks je zadržao tiket i angažovao advokata.

On sada tuži lutriju i traži odštetu od 340 miliona dolara, upravo onoliko koliko je verovao da je osvojio u igri na sreću.

Prema sudskim spisima, Pauerbol i organizator lutrije, Taoti enterprajzses (Taoti Enterprises) iz Vašingtona, tvrde da je zabuna nastala zbog tehničke greške.

U sudskom podnesku, zaposleni u lutriji rekao da je 6. januara 2023. - dana kada je Čiks kupio tiket - vršeni su neki testovi na veb stranici.

On tvrdi da je tog dana set testnih Pauerbol brojeva, koji se poklapaju sa brojevima Čiksa - "slučajno" postavljen na veb stranicu.

Ti brojevi su ostali na veb sajtu tri dana - do 9. januara.

Brojevi koji su bili upisani na sajtu nisu se poklapali sa brojevima koji su izvučeni u tom kolu lutrije, kaže zaposleni u Taotiju.

Ni Pauerbol ni Taoti nisu odgovorili na zahtev BBC-ja za komentar.

Čiks sada tuži lutriju po osam tačaka, između ostalog i za nemar, nanošenje emocionalnog stresa i prevaru.

Pošto se pobednički brojevi poklapaju sa brojevima Čiksa, on ima pravo na ceo dobitak, rekao je Ričard Evans, advokat Čiksa.

U suprotnom, dodao je, Čiks ima pravo na odštetu zbog "grube nemarnosti" lutrije koja je objavila netačne brojeve.

"Ova tužba postavlja ključna pitanja o integritetu i odgovornosti lutrijskih operacija i merama zaštite - ili njihovom odsustvu.

"Ovde nije reč samo o brojevima na sajtu, već o pouzdanosti institucija koje obećavaju prilike koje menjaju život, a pritom uveliko profitiraju", rekao je advokat Evans za BBC.

Čiks je za BBC rekao da se nada.

"Verujem u pravosudni sistem i da ću pobediti", rekao je on, dodajući da bi dobitak na lutriji promenio život njemu i njegovoj porodici.

Ako pobedi na sudu, planira da otvori banku od poverenja, koja bi trebalo da pomogne budućim vlasnicima kuća.

Šanse da Čiks ili bilo ko drugi osvoji džekpot izuzetno su retke, oko jedan prema 292,2 miliona.

Poređenja radi, šansa da nekoga udari grom tokom ove godine je jedan prema 1,22 miliona, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi SAD.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.