Igra - temelj kulture

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra - temelj kulture

U izdanju njujorške Universe američkim čitaocima od nedavno je dostupna knjiga „Pla. the foundation of  culture“ /“Igra-temelj kulture“/ kulturologa, beogradskog profesora dr Ratka Božovića

Igra kao fundamentalna kategorija postojanja i osnova kulture stalna je preokupacija prof. dr Ratka Božovića koji je posle studije „Metamorfoze igre“objavio i „Usud igre“. I u štivu namenjenom američkoj publici, u tridesetak ogleda, profesor dr Ratko Božović bavi se mestom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << značajem i značenjem sveta igre u celini čovekove egzistencije, a posebno u kulturi i stvaralaštvu.

Kako navodi autor, u najplića tumačenja igre ubrajaju se ona koja igru vide kao bekstvo od rada, kao njegovu nepomirljivu suprotnost.

- Ako je igra doista bekstvo od rada, ona ostaje u području pseudoegzistencije i u takvoj igri toliko je neprirodne svetlosti, grča i nespontanosti da ona opstaje daleko od čovekove slobode, životne raznovrsnosti i kreativne samopotvrde. Prerušena, degradirana, bez životnog stila, ovakva igra nespojiva je s onim što bi slobodni ljudi mogli da vole i prihvate. Savremeni čovek, ophrvan rutinskim obrascem egzistencije, nije naročito sklon neočekivanim mogućnostima igre, iako je ona najvitalnija distanca i otklon od sveta blefa, manipulativne simulacije i opsene lažne ozbiljnosti - ističe prof. dr Božović.

Igra otkriva svoje moći samo onda kada prekoračuje nekreativnu stvarnost. Da bi postala slobodan vid bivstvovanja, da bi iskazala oslobađanje ljudskog bića od represivnih i teskobnih granica, igru valja doživeti kao snagu odupiranja cenzurisanom svetu, kao prestup. Sloboda duha je osnovna pretpostavka za prepuštanje čarima i otvorenosti igre koja dodiruje realnost, ali i čoveka kao fantastično biće, naročito ako on hoće da se iskaže u svojoj samostalnosti i slobodnoj samopotvrdi.

- Moderna društva postala su odveć neosetljiva za beskonačni domen igre. Realnost savremenosti našla se daleko od istinske želje za spontanošću ljudske igre čije je mesto u onom intimnom prostoru u kojem čovek realizuje svoj san o sopstvenoj celovitosti i slobodi - navodi profesor dr Ratko Božović.

Autor smatra da savremen čovek nije uklopljen ni u igru sveta i najgore je što pravila te igre deluju na njega kao usud. U okolnostima u kojim živi, opstaje kao „izigrani igrač“ ili kao „igračka“, zaboravljajući čudesne moći igre kao ličnog čina odbrane čovekove slobode, subjektivnosti i kreativnosti. Jer, granice igre su zapravo granice individualne ljudske slobode.

Predgovor za ovo delo napisao je filozof Đuro Šušnjić, a njenog autora predstavio je kao osobenu pojavu u našoj kulturi, kao kritičkog mislioca, kao učitelja, kao dete duhovnih igara, kao prijatelja.

- Dok čitate ili slušate Ratka Božovića imate utisak da razgovarate sa boljim delom sebe. Za sve ove duge godine on se nije prodao ni predao, već je, u traganju za dokolicom, branio vrednosti u koje veruje i spasavao svoju dušu, obilato rasutu po stranicama njegovih brojnih knjiga - piše Đuro Šušnjić, predstavljajući američkim čitaocima autora knjige „Igra - temelj kulture“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.