Igra i pesma s prijateljima

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra i pesma s prijateljima

Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča okupio je na godišnjem koncertu za koji je vladalo ogromno interesovanje publike, prijatelje iz otadžbine. Sala škole Lengenfeldgase bila je tesna da primi sve koji su želeli da prisustvuju priredbi kojom se okončava proslava 20 godina postojanja SKC "Stevan Mokranjac".

Pozivu na koncert odazvali su se KUD "Ivan Cvetković - Grkinja" iz opštine Gadžin Han, KUD Amater iz Topolnice kod Majdanpeka, Folklorni ansambl opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Malo Crniće, KUD Braničevo iz Braničeva, dečji hor Vivak 2105 i etno-grupa Marinika iz Negotina.

Priredbu je otvorio hor Vivak 2105. pod dirigentskom palicom Dragane Marinović-Simonović koja je odlučila da deca izvedu narodne pesme na rumunskom, bugarskom, vlaškom i predstave dela savremenog stvaralaštva velikana iz Negotina.

Veče je nastavljeno nastupom školice folklora SKC "Stevan Mokranjac", potom je zaigrao Folklorni ansambl opštine Malo Crniće, a za njima i prvi ansambl SKC "Stevan Mokranjac", koji je još jednom dokazao zašto je ovo društvo odnelo brojne titule u Austriji i Evropi. Zatim su se na bini smenjivali svi uzrasti folklorne sekcije "Mokranjca" i gosti iz Srbije. Pored folklora publika je imala priliku da uživa i u nastupu pevačke grupe Marinika iz Negotina, koja je izvela vlaške pesme. U bogatom programu učestvovali su i stari znanci bečke publike, kao što je KUD Braničevo koji dolaze svaki put na godišnji koncert "Mokranjca", ali i društva koja su prvi put u Beču, poput KUD-a Amater iz Topolnice.

- Iako u ovom gradu živi i radi veliki broj naših zemljaka, tako da nam smeštaj nije problem, do sada je uvek prepreka bila prevoz - rekao je Dragoslav Nikolić, predsednik upravnog odbora KUD Amater.

Topolnica je mesto u kojem je više od polovine stanovništva u dijaspori, a velika većina živi baš u Beču.

- Za našu decu je važno što su dobila priliku da vide Beč i druže se sa vršnjacima koje samo za vreme odmora mogu da vide u Topolnici. Znači im puno što mogu da upoznaju decu u dijaspori i steknu nova prijateljstva. Bitno je i što su imali priliku da vide Beč i ponesu brojne utiske o glavnom gradu Austrije u predbožićnom periodu, kad je najokićeniji - objasnio je on.

Prema Nikolićevim rečima svi mališani koji su došli u Beč su prezadovoljni i želeli bi ponovo da dođu.

Zahvalnica i "Vestima"

Na kraju programa, koji je bio podeljen na dva dela, uprava SKC "Stevan Mokranjac", na čelu sa predsednikom Sašom Kostićem, uručila je zahvalnice prijateljima društva, sponzorima, najaktivnijim članovima i svim dosadašnjim predsednicima društva.

Zahvalnica je dodeljena i dnevnom listu "Vesti" u znak uspešne saradnje povodom 20 godina postojanja društva.

Spavali kod vršnjaka

- Rado smo se, po drugi put, odazvali pozivu SKC "Stevan Mokranjac". Deci dosta znači dolazak u Beč, posebno što mogu da se druže sa vršnjacima iz dijaspore, jer su smešteni u njihovim porodicama. Raduje ih i to što su u prestonici Austrije u predbožićnom periodu - kaže Dragana Marinović Simonović.

Ona navodi da dečji hor Vivak 2015. neguje etno-melos, srpsku tradiciju i pesme Stevana Mokranjca.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.