Igoru Srbinu sudiće se za UKUPNO 34 ZLOČINA, a ovo su NAJKRVAVIJI MEĐU NJIMA

Izvor: Press, 28.Mar.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Igoru Srbinu" sudiće se za UKUPNO 34 ZLOČINA, a ovo su NAJKRVAVIJI MEĐU NJIMA

Državljaninu Srbije Igoru Vaclaviću, za kojim se mesecima tragalo zbog teških zločina počinjenih u nekoliko evropskih zemalja počelo je procesuiranje u Italiji gde se tereti za 11 dela, među kojima su ubistava i pljačke oružja, a dokazi su veoma jaki. Vaclavić je poznat i kao kao Igor Srbin, Igor Rus ili Norber Feher (u daljem tekstu).Foto:Blic.rs
Foto:Blic.rs
Najtraženiji Srbin uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je u Španiji sredinom decembra, u Turuelu blizu Saragose, i to nakon masakra u kome je likvidirao dvojicu pripadnika Civilne garde i jednog stočara. Za njim je policija tragala od 1. aprila prošle godine, kada je optužen za ubistvo vlasnika bara, jer mu nije predao novac.
Foto: Privatna arhiva
Igor Vaclavić
Optužbe
Od ubistva vlasnika bara Davida Fabrija, sve do pljačke u provinciji Ferara, brojni su slučajevi koji se nalaze u optužnici podignutoj protiv njega, a u kojoj se nalaze mnogi dokazi protiv Fehera, piše italijanski "Corriere di Bologna".
Tužioci Marko Forte i Đuzepe Amato protiv Fehera su podneli optužnicu u kojoj se tereti za 11 krivičnih dela, a koja mu je izneta pre dva dana u zatvoru Zuera u Španiji.

Tužioci su osumnjičenog informisali o kojim delima mu se sudi. To je pljačka oružja od noćnog čuvara 29. marta prošle godine, zatim ilegalno nošenje oružja, ubistvo Davida Ferbija (52) 1. aprila, vlasnika bara u Bolonji, kao i pokušaj krađe u tom baru. Feher se tereti i za ubistvo Valerija Verija, čuvara šume koji ga je primetio u šumi između Bolonje i Ferere u kojoj se krio nedelju dana nakon pljačke i ubistva Ferbija. Igoru Srbinu na teret se stavlja i pokušaj ubistva šumarevog kolege Marka Ravaljija i krađa njegovog pištolja, zatim i pokušaj krađe motocikla od jednog Pakistanca u “crvenoj zoni” između Bolonje i Torina, dok ga je u tom trenutku jurilo stotine pripadnika specijalnih snaga. U dugom delu optužnice, navodi se i pokušaj pljačke kamioneta iz jedne vikendice, one iste u kojoj se krio nakon ubistva Fabrija, a u blizini koje su ga presreli šumski čuvari.

Foto: Privatna arhiva
Dokazi
Dokazi koje su istražitelji prikupili protiv njega a koji se navode u optužnici su analiza krvi koju je Feher izgubio blizu bara Davida Fabrija, iz koje je uzet DNK i upoređen sa članovima porodice ovog državljanina Srbije. Dalje, tu su njegovi otisci prstiju, svedočenje Marije Sirice, udovice ubijenog Fabrija, i od dvoje mušterija prisutnih u njegovom baru kobne večeri kada se pljačka krvavo završila. Svedočenje povređenog šumara Marka Ravaljija, koji ga je prepoznao pre nego što je ovaj zapucao na njega i njegova žena koja je, kada je povređenom mužu pritrčala u pomoć, od njega čula reči “Bio je to Igor”.
Ukratko, pre samo dva dana Srbin je odlučio da iskoristi svoje pravo da se brani ćutanjem tokom ispitivanja u zatvoru, a nakon ovog izlaganja zna odlično sa čime se suočava i takođe zna da mu se na teret stavljaju jaki dokazi, pišu italijanski mediji.

Proces
Foto: screenshot
Igor Vaclavić
Tužilac Đuzepe Amato rekao je da će mu se vrlo brzo suditi, sa obzirom na ogromne dokaze protiv njega. U ovom slučaju, nakon zahteva istražnog sudije o direktnoj presudi Feher će imati nekoliko dana da zahteva skraćeni krivični postupak, što može da mu omogući smanjenje kazne za jednu trećinu.
Istraga u Španiji
U Španiji, međutim, tu su 23 zločina sa kojima je suočen, ali istraga još nije zatvorena. Španski pravosudni organi otvorili su dve linije upita: jednu od krađa i pokušaja ubistva 5. decembra u Teruelu, kada se sumnja da je ranio dve osobe prilikom pokušaja pljačke i drugi za trostruko ubistvo u Andori 14. decembra, kada je ubio dvojicu pripadnika španske Civilne garde u civilu i farmera na čijem imanju u naselju Teruel je uhapšen.

Foto: Privatna arhiva
Igor Vaclavić
Ubijeni gardisti Viktor Romero Perez (30) i Viktor Hesus Kabaljero, istraživali su krađe u ruralnom okruženju, kao što su farme ili rančevi stoke. Treća žrtva obesnog Fehera je Hose Luis Iranko, stočar, koji je zbog svog poznavanja teritorije u potrazi pomagao pripadnicima Civilne garde. Autopsija tela ubijenih pripadnika španske civilne garde pokazuje da je Feher imao nameru da ih ubije. Jedan je ubijen sa tri, drugi sa pet metaka. Prema zvaničnoj rekonstrukciji, Feher je uhapšen nakon sedam sati koje je proveo na jednoj farmi, kada je kamionetom koji je ukrao izašao na put u nameri da pobegne. Umesto toga se, međutim, onesvestio za volanom i to najverovatnije zbog velike količine alkohola u krvi. Kako je sam rekao na saslušanju, tokom tri dana koja su prethodila hapšenju Feher je neprestano pio, a na mestu na kojem se skrivao pronađene su prazne flaše vina i ruma.
Međutim, za razliku od tišine koja je bila prisutna pre dva dana pred italijanskim istražiteljima, u saslušanju 17. decembra sa Španskim sudom za zločine počinjene na teritoriji Pirinejskog poluostrva, Srbin je priznao sve. Prema analizama italijanskih medija ova dva različita ponašanja takođe svedoče i da je on "poremećena i beskrupulozna ličnost".
Jedno od glavnih pitanja o Norbertu Feheru alijas Igoru Vaclaviću, poznatom i kao „Igor Srbin“ jeste kako je uspeo da neopaženo pređe više od 1.500 kilometara i od Bolonje stigne sve do Teruela u Španiji, gde je uhapšen. Tokom lova na „Igora Srbina“ koji je trajao gotovo osam meseci prekontrolisano je između 500 i 600 osoba u čitavoj Evropi.

Foto: Privatna arhiva
Igor Vaclavić
Čita Bibliju u zatvoru
Zatvor Zuera važi za jedan od najbolje čuvanih, a "Igor Srbin" smešten je sam u ćeliji od nekoliko kvadrata u kojoj se nalazi samo jedan prozor sa rešetkama. Kako su pisali italijanski mediji početkom januara, Feher ne izlazi iz svoje ćelije iako dnevno ima dva sata na raspologanju da napusti ćeliju i prošeta po zatvorskom izolacionom krilu.
Ubica sa srpskim državljanstvom je pod 24-satnim nadzorom, jer, kako prenose italijanski i španski mediji, zatvorsko obezbeđenje plaši se da bi Feher "mogao da dođe do oružja i naškodi sebi ili drugima".
"Igor Srbin" odbija bilo kakav kontakt, pa je tako odbio i ponuđeni telefonski poziv i spoljne posete, uključujući i onu svog advokata. Iako mu je ponuđen i TV, nemilosrdni ubica je i to odbio zatraživši od čuvara samo primerak Biblije, ali nije naglašeno na kom jeziku.
Kriv i za ubistvo iz 2015?
Još jedno ubistvo moglo bi da se pripiše državljaninu Srbije Norbertu Feheru. Istražitelji iz Ravene ga povezuju sa ubistvom stražara Salvatorea Kjianezea 30. decembra 2015. godine. Nakon analize zločina za koje se sumnja da ih je Feher, počinio u aprilu ove godine, istražitelji iz Ravene primetili su više detalja koji se poklapaju sa ranijim ubistvom. Naime, u decembru 2015. godine, u mestu u okolini Ravene, četrdesetdvogodišnjem stražaru je pucano iz sačmarice u lice, a puška je onda ukradena. Zbog ovoga, ali i drugih osobenosti koje se poklapaju u slučajevima ova tri ubistva, ali i pljački za koje se srpski državljanin sumnjiči, italijanski istražitelji su ih povezali.
Tražili ga i u Srbiji
Foto: Privatna arhiva
Igor Vaclavić
Italijanskoj policiji je tokom potrage za Feherom jedno vreme pomagala i policija iz Srbije. Kako su u maju ove godine preneli italijanski mediji, dobro obavešteni izvori iz Beograda rekli su da je Norbert Feher, ubica tražen u Italiji, rođen 1981. godine u Subotici, i ima 36 godina. Istakli su i da je iza njega niz zločina, desetine krađa i slučaj seksualnog zlostavljanja iz 2000. godine u rodnom gradu.
Brojni italijanski novinari dolazili su tragom njegovog porekla u Suboticu, misleći da se ubica iz šume tu krije nakon brojnih zločina. Kako je "Blic" pisao, sestra osumnjičenog ubice iz Subotice rekla je da ne zna ništa o novom identitetu svog brata, kao i da je za sve saznala preko Fejsbuka. To i ne čudi pošto je opasni ubica jedno vreme poruke policiji i onima koji ga jure ostavljao - na Fejsbuku.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.