Ideologija i prošlost u objektivu

Izvor: Politika, 18.Avg.2013, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideologija i prošlost u objektivu

Angažovana postjugoslovenska fotografija na regionalnoj izložbi „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža“ u galerijama „Podrum” i „Remont”

Da fotografi danas nisu samo nemi posmatrači i dokumentaristi stvarnosti nego pre svega aktivni učesnici i umetnici koji reaguju na promene, pokazaće i izložba „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža“, koja se otvara 22. avgusta u galerijama „Podrum“ Kulturnog centra Beograda i „Remont”. Reč je o izložbi savremene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fotografije koja je pokrenuta na inicijativu Centra za savremenu fotografiju „Foton” iz Ljubljane na kojoj se predstavlja 37 umetnika iz regiona, a kustoski tim čine Miha Colner, Mirjana Dabović, Albert Heta, Saša Janjić, Ana Opalić, Vala Osmani, Zoran Petrovski, Dejan Sluga, Sandra Vitajić i Branka Vujanović.

Na izložbi se predstavljaju autori od kojih su neki rasli u vremenu pre raspada Jugoslavije, a neki posle tog perioda. Izložba „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža” istražuje ulogu fotografije u praćenju, dokumentovanju i tumačenju socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promena koje su se dogodile na ovom području u poslednje dve decenije. Iako se svaki od autora bavi različitim segmentima tih promena, zajedničko im je suočavanje sa temama od kojih naše društvo beži kao i potreba da ukažu na aktuelne probleme i njihove uzroke. Polazna osnova radova koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi jeste odnos starog i novog, zapis postepenih promena na pojedinom mestu i posledice ideologija na širi društveni i fizički pejzaž.

– Savremena fotografija izbegava stilizovanu „umetničku fotografiju“ koja je distancirana od savremene realnosti i formalno zaglavljena u mejnstrim manirima komercijalne fotografije, a istovremeno nije više samo ni dokument. Ona je integralni deo sveopštih društvenih i umetničkih dešavanja” – kaže Saša Janjić, jedan od kustosa ove izložbe čiji je podnaslov „Tendencije angažovane postjugoslovenske savremene fotografije“.– Autori u fokus stavljaju socijalne i ekonomske teme koje su nastale kao posledica velikih promena u svim postjugoslovenskim društvima, ali i ratna razaranja kojima smo bili izloženi tokom devedesetih. Istražuju i fenomene kao što su stvaranje novih nacionalnih identiteta, odnos novog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog. Važnu grupu tema predstavlja interpretacija određenih istorijskih događaja i njihovih posledica, naročito iz nedavne bolne prošlosti, ali i promene u našim savremenim društvima. Teme, prema tome, variraju u širokom spektru od položaja kineskih doseljenika u Srbiji (serija „Karta u jednom pravcu“ Milene Maksimović), preko beleženja specifičnih pojava kao što su siromaštvo izazvano ratom u Bosni (serija „Dva puta Božić“ Amera Kapetanovića), ili mesta velikih zločina i tragedija („Neplodna tla“ Sandre Vitalić) pa do ekoloških tema (serija „Bez naslova“ Lazara Pejovića) ili problema stvaranja novih nacionalnih mitova (rad „60149 km“ Genca Kadrijua).

Izložba okuplja ključne protagoniste angažovane savremene fotografije, aktivne na teritoriji bivše Jugoslavije, u periodu od 1991. do 2011. godine, ali razlike između njih vidljive su pre svega u pristupu problematici. Neposredniji pristup savremenoj fotografiji može se videti u radovima umetnika kao što su Viktor Šekularac, Vigan Nimani ili Srđan Kovačević.

– Oni koriste snepšot tehniku kako bi što jednostavnije predstavili određeni trenutak ili situaciju, sažimajući doživljaj na instant prikaz – i time potcrtavajući bitno obeležje savremene kulture „tiranije trenutka”. Sa druge strane, kod umetnika poput Gorana Micevskog, Silvestra Kolbasa ili Antonija Živkovića radi se o dugogodišnjim projektima i serijama fotografija koje su dugo rađene i pažljivo pripremane – objašnjava Saša Janjić.

Izložba traje do 14. septembra, a posetiocima će svoje fotografije predstaviti Domagoj Blažević, Boris Cvjetanović, Kvenderse Deda, Andrej Đerković, Tomaž Gregorič, Majlinda Hoxa, Astrit Ismaili, Robert Jankuloski, Genc Kadriju, Amer Kapetanović, Silvestar Kolbas, Srđan Kovačević, Borut Krajnc, Nenad Malešević, Goran Micevski, Duško Miljanić, Bojan Mrđenović, Paula Mur, Oliver Musovik, Vigan Nimani, Ana Opalić, Lazar Pejović, Darija Petković, Ivan Petrović, Marija Mojca Pungerčar, Vojo Radonjić, Jasenko Rasol, Bojan Salaj, Tarik Samarah, Mirjana Stojadinović, Viktor Šekularac, Dejan Vekić, Sandra Vitaljić, Borko Vukosav, Milena Zarić, Ivan Zupanc i Antonio Živkovič.

M. Đorđević

objavljeno: 18.08.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža

Izvor: Arte, 19.Avg.2013, 13:44

KCB i galerija Remont organizuju izložbu "Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža"/ Tendencije angažovane post - jugoslovenske savremene fotografije. Otvaranje je u četvrtak, 22. avgusta u 20. sati u prostoru, Galerija Podroom, Trg Republike, 5. Izložba traje do 14. septembra, 2013. godine.

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.