Identifikovani napadači na Vijesti

Izvor: RTS, 09.Mar.2014, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovani napadači na "Vijesti"

Podgorička policija rasvetlila bombaški napad na redakciju "Vijesti" koji se dogodio decembra prošle godine. Identifikovani su osumnjičeni Nemanja Vukmirović (21) i Marko Šofranac (22) iz Podgorice. Vikmirović je uhapšen juče, dok se Šofranac već nalazi u zatvoru gde izdržava kaznu po drugom predmetu.

Policija je rasvetlila aktiviranje eksplozivne naprave ispred podgoričke redakcije Vijesti u decembru prošle godine. Uhapšeni su osumnjičeni Nemanja Vukmirović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (21) i Marko Šofranac (22), rekao je pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić. Glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović smatra da je bilo političkog pritiska kako bi se slučaj rasvetlio baš u ovom trenutku.

Tomić je na konferenciji za novinare rekao da je osumnjičeni Vukmirović uhapšen juče, dok se Šofranac nalazi u zatvoru gde izdržava kaznu u drugom predmetu.

Osim tog krivičnog dela, njima se na teret stavlja i krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

''Osnovano se sumnja da su Vukmirović i Šofranac počinili krivično delo u noći između 26. i 27. decembra prošle godine, tako što su postavili eksplozivnu napravu na spoljašnju jedinicu klima uređaja, na zidu suterena sa zapadne strane objekta redakcije Vijesti, koju su potom aktivirali'', rekao je Tomić.

Dodao je i da su policijski službenici u januaru ove godine, tokom intenzivne istrage došli do saznanja da su Vukmirović i Šofranac mogući izvršioci tog krivičnog dela.

Prema njegovim rečima, na osnovu tih saznanja, kao i drugih mera i radnji, po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istrage Osnovnog suda u Podgorici, sredinom februara ove godine izvršeni su pretresi stanova i drugih prostorija šest lica, među kojima i onih koje su koristili Vukmirović i Šofranac.

Tomić je naveo i da su kontrolisana i dva vozila koje je koristio Vukmirović.

"Pretresima su pronađeni i izuzeti oružje, municija, sporogoreći štapin i garderoba, koji su upućeni u Forenzički centar radi veštačenja. Sveukupne policijske i tužilačke mere i radnje upućuju na osnovanu sumnju da su Vukmirović i Šofranac izvršili predmetno krivično delo, počinjeno na štetu ND Vijesti'', naglasio je Tomić.

Protiv osumnjičenih je zameniku Osnovnog državnog tužioca u Podgorici podnet poseban izveštaj zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Osumnjičeni Vukmirović će, u zakonskom roku, biti priveden dežurnom tužiocu'', rekao je Tomić.

On je istakao i da pripadnici Uprave policije, u komunikaciji sa nadležnim tužiocem, nastavljaju intenzivne aktivnosti na utvrđivanju motiva bombaškog napada, kao i na identifikovanju eventualno drugih lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem tog krivičnog dela.

"Policijski službenici i nadležni tužioci, u timskom radu, preduzimaju aktivnosti i na rasvetljavanju krivičnih dela počinjenih na štetu novinara Lidije Nikčević i Tufika Softića, slučajeva paljenja vozila u vlasništvu ND Vijesti i podmetanja eksplozivne naprave na štetu načelnika CB Bar, Miloša Radulovića", zaključio je Tomić.

Glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović smatra da je bilo političkog pritiska kako bi se taj slučaj rasvetlio baš u ovom trenutku.

"Veoma sam oprezan povodom informacija policije posebno zbog tajminga kada je odlučila da obelodani to što su otkrili", kazao je Jovović za TV "Vijesti".

Istakao je da bi bio istorijski događaj da se sazna, makar u jednom slučaju, ko je nalogodavac napada na novinare.

Napad na Vijesti dogodio se 26. decembra prošle godine.

Od dejstva eksplozije pričinjena je materijalna šteta na objektu, a tom prilikom nije bilo povređenih.

U trenutku eksplozije u prostorijama redakcije Vijesti bilo je više zaposlenih, među kojima i glavni i odgovorni urednik Jovović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.