Ideje za bolju zajednicu: Ko je pobedio na Superste?

Izvor: N1 televizija, 10.Dec.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideje za bolju zajednicu: Ko je pobedio na Superste?

Klub Superste bogatiji za 11 mladih autora društveno-odgovornih ideja, koji su za realizaciju projekata dobili 2,1 miliona dinara bespovratnih sredstava, kao i mentorsku podršku.

"Podrška koju ćemo dobiti je važna kao pokazatelj značaja projekta koji smo osmislili i ohrabrenje za sve one koji imaju ideje kako da promene nešto u svojoj zajednici“, rekla je Tatjana Nikolić, čiji je projekat Prvi rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope, jedan od 11 ovogodišnjih pobednika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kluba Superste, programa donacija namenjenog izuzetnim pojedincima koji stvaraju nove sadržaje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja.

U okviru ove zajednice mladih profesionalaca, Erste Banka drugu godinu zaredom novčano i mentorski podržava projekte inspirisane problemima u društvu, sa ciljem unapređenja čitave zajednice. Entuzijazam i volja da pruže zajednici svoj doprinos i učine je boljom, glavni je motiv učesnika, a pobednički projekti dobiće ukupno 2,1 miliona dinara bespovratnih sredstava koje je Erste Banka odredila za razvoj projekata i lokalnih zajednica.

Osim finansijske podrške, Superste je učesnicima pružio i podršku uglednih stručnjaka, mentora, koji su finalistima pomogli u razvoju kreativnih rešenja. Javnost je takođe mogla da utiče na rezultate konkursa, učestvujući u odabiru finalista javnim glasanjem na platformi Superste.net, Fejsbuku i Tviteru.

Projekti koji će u narednoj godini biti realizovani su raznovrsni, ali jedno im je zajedničko – inspirisani su problemima u društvu, sa kojima se njihovi kreatori suočavaju. Oblasti kojima se bave protežu se od umetnosti i edukacije, do savetovanja i aktivizma. Aktivnosti predviđene projektima obuhvataju, između ostalog, ples, glumu i muziku, ali i kreiranje mobilnih aplikacija i virtuelnih sadržaja.

Tako će kroz projekat Virtuelni muzej zajednice, građani opštine Stara Pazova moći da „izlože“ u virtuelnom prostoru sve ono što smatraju svojim lokalnim kulturnim nasleđem, dok će beogradski srednjoškolci, igrajući igricu Beogradski pobednik, indirektno moći da nauče mnogo o istoriji svog grada. Muzika je kao inspiracija poslužila idejnim tvorcima projekata Prvi rok kamp za devojčice, čija je ideja okupljanje devojčica iz gradova širom Srbije, koje će moći da naprave prve korake u muzičkoj karijeri, kao i projektu I to sam ja, namenjenom deci bez roditeljskog staranja, koja bi nakon edukacije o muzičkoj produkciji mogla da steknu finansijsku samostalnost.

Za generacije kojima je digitalno okruženje sastavni deo života, osmišljeni su video i animatorska radionica Mala škola pokretne slike i Coder DOJO, IT klub koji će najmlađim Pančevcima omogućiti upoznavanje sa programiranjem. Super matematika objediniće gradivo matematike i informatike, te kroz virtuelnu interaktivnu učionicu olakšati najmlađima učenje. Uz novu opremu, obezbeđenu kroz projekat Nebo je granica, biće obučeno 25 ambasadora astronomije iz Kruševca, koji će nastaviti sa promocijom ove nauke.

Određen broj pobedničkih projekata namenjen je najmlađima, pa će tako osnovci u Nišu, zajedno sa učenicima dve specijalne škole, kroz projekat Ne bojim se, imam druga biti obučeni da pruže prvu pomoć. Specijalne nagrade publike dobili su Danilo Grbović, autor aplikacije Filter, namenjene promociji sveukupne ponude kulturnih ustanova u Beogradu, kao i Aleksandar Mitić, za projekat IT centar Click, u kom mladi kroz radionice i predavanja mogu da se upoznaju sa osnovama programiranja.

Nagradu za izradu idejnog rešenja uređenja dela poslovnog objekta Erste Banke – zone za odmor i relaksaciju u poslovnom kompleksu Erste Sirius Offices dobio je Samir Mavrić, diplomirani inženjer arhitekture iz Novog Pazara.

Pobednici ovogodišnjeg Kluba Superste su: Nataša Danilović, Stefan Đorđević, Miroslav Bjeletić, Miloš Ćosović, Nataša Kovačević, Zoran Tomić, Tatjana Nikolić, Rejhan Nišić, Gordana Milanović, Aleksandar Mitić i Danilo Grbović.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.