Ide teška godina za humanitarce

Izvor: B92, 27.Dec.2014, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ide teška godina za humanitarce"

Godina koja je pred nama biće teška za izvođenje humanitarnih operacija, a prognoze za globalne humanitarne akcije u 2015. su veoma sumorne.

Direktor za operacije pri Kancelariji UN za koordinisanje humanitarnih pitanja Džon Gindž objašnjava da se situacija tokom 2014. godine brzo pogoršala te da, nažalost, "sada očekujemo jednu tešku godinu", navedeno je na sajtu UN.

"Prošle godine smo u ovo vreme imali oko 52 miliona ljudi kojima je bila potrebna humanitarna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoć, dok ih je sada više od 76 miliona", rekao je on Radiju UN.

Prema njegovim rečima, u sličnoj razmeri su porasli i troškovi pružanja humanitarne pomoći - sa oko 12,9 milijardi dolara 2013. godine na 19,2 milijardi dolara, koliko sada iznose.

On je rekao i da je 2014. godina bila teška, ali i opasna po humanitarne radnike.

"Nažalost, ove godine smo izgubili 85 kolega u preko 230 napada čija su meta bili. Veoma je frustrirajuće za humanitarce da se nađu na linijama fronta, nedovoljno opremljeni pred nehumanošću i stradanjem, u nemogućnosti da pruže pomoć koja je ljudima hitno potrebna", kaže Gindž.

Međutim, naglašava on, "izbora nema, odustati se ne sme".

Upitan zašto se nekim krizama posvećuje više pažnje nego drugim, on ističe da sve ljude treba tretirati jednako kad je reč o pomoći.

Ipak, on priznaje da je to "lakše reći nego učiniti" pošto je politička pažnja često fokusirana na politički najznačajnije krize, ali i ukazuje da je teško pridobiti medijsku pažnju za tako veliki broj katastrofa širom sveta.

"Naš posao je da se potrudimo da to ispravimo. I da se postaramo da se u svom humanitarnom radu fokusiramo na ljude, a ne na medijsku pažnju", zaključuje visoki zvaničnik svetske organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.