Iako daleko, otadžbina srcu bliska

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iako daleko, otadžbina srcu bliska

Hercegovci i njihovi prijatelji iz Čikaga i okolnih gradova okupili su se protekle nedelje na Prvom hercegovačkom humanitarnom sijelu u organizaciji Udruženja Hercegovac iz Čikaga.

U sali Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja sijelo je počelo zdravicom koju je napisao Ljuban Duka, a kazivao Ognjen Gligorević. Tokom večeri, prikupljani su humanitarni prilozi.

- Prikupljamo donacije za naše dve svetinje - za izgradnju hrama Svetog Stefana despota Srbskog u Ortiješu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i pomoć manastiru Svetog Petra Zimonjića u Nadanićima u Hercegovini. Takođe, pomoći ćemo lečenje Anđele Aksam iz Trebinja i Lazara Stevanovića iz Srebrenice - najavio je tom prilikom Slađan Čečez, član uprave Udruženja Hercegovac.

Iako hiljadama kilometara udaljen, te večeri zavičaj ipak nije bio toliko dalek zahvaljujući programu u kojem su učestvovale izvorne grupe i izvođači, recitatori i besednici. Između ostalih i narodni guslar Ognjen Gligorević, koji je pevao o Vojvodi Putniku, Melita Zdravković i Jelena Cvetkovska o Kosovu i Metohiji, a Nikica Gligorević, Vaso Mrkajić, Minda i Rajko Draganić otpevali su i čuveni hercegovački gang.

Pročitana je pozdravna beseda književnika Velibora Šipovca iz Trebinja, recitovani Božanstveni stihovi Bože Kijića i besedilo Zaveštanje od Stefana Nemanje. Iako osnovano početkom ove godine, Udruženje Hercegovac u Čikagu je već imalo nekoliko uspešnih manifastacija koje su bile humanitarnog karaktera.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.