IZUM KOJI MOŽE SPASITI MNOGO ŽIVOTA: Inženjer pronašao mašinu koja proizvodi pitku vodu iz vazduha (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 08:54

IZUM KOJI MOŽE SPASITI MNOGO ŽIVOTA: Inženjer pronašao mašinu koja proizvodi pitku vodu iz vazduha (VIDEO)

Mala mašina može da proizvede 50 do 75 litara vode dnevno i lako je prenosiva

Španska kompanija osmislila je sistem za izvlačenje pitke vode iz vazduha kojom bi se snabdevala sušna područja gde je ljudima očajnički potrebna voda za piće.

- Cilj je pomoći ljudima - rekao je Enrike Vega, 82-godišnji inženjer koji je izumeo mašinu tokom teške suše u južnoj Španiji 1990-ih.

- Cilj je doći do mesta poput izbegličkih kampova koji nemaju pitjaću >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vodu - dodao je on.

Uređaji njegove kompanije Aquaer već isporučuju čistu i bezbednu vodu mestima u Namibiji i Libanu.

- U selima koja smo posetili u Namibiji bili su zapanjeni. Nisu razumjli, pitali su odakle je došla voda - rekao je on.

Mašine koriste električnu energiju za hlađenje vazduha sve dok se on ne kondenzuje u vodu, koristeći isti princip koji dovodi do kondenzavije u klima uređajima.

Dok drugi generatori vode zasnovani na sličnoj tehnologiji zahtevaju visoku vlažnost okoline i niske temperature za efikasno funkcionisanje, Vegini strojevi rade na temperaturama do 40 stepeni Celzijusa, a mogu podnijeti vlažnost vazduha između 10 i 15 posto.

. Veće verzije pak mogu da proizvedu i do 5000 litara vode dnevno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.