IZRUČEN HAGU NA VIDOVDAN A NA DANAŠNJI DAN PREMINUO! Teška sudbina Slobodana Miloševića koji je skončao u HAŠKOM PRITVORU

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 11:38

IZRUČEN HAGU NA VIDOVDAN A NA DANAŠNJI DAN PREMINUO! Teška sudbina Slobodana Miloševića koji je skončao u HAŠKOM PRITVORU

Svoju partiju SPS osnovao je 1990 godine, kada je postao predsednik Srbije.

Nekadašnji predsednik Srbije i SR Јugoslavije, osnivač i lider Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević, preminuo je 11. marta 2006. godine, prije 18 godina, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu u Holandiji u kojoj je proveo nešto manje od pet godina.

Milošević je preminuo od infarkta, a po želji porodice, kada je odbijen zahtev da bude sahranjen u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Tijelo Miloševića nađeno je u njegovoj ćeliji u pritvoru u Ševeningenu, a straža je potom pozvala osoblje pritvorske jedinice i dežurnog lekara, koji je potvrdio Miloševićevu smrt.

Milošević je umro u zatvorskoj sobi veličine tri puta pet metara, u kojoj je slušao muziku Frenka Sinatre i gledao televiziju.

Soba je bila smeštena u zatvorskom kompleksu, okruženom visokim betonskim zidovima, na peščanim dinama u okolini Ševeningena, imala je toalet, kadu i tuš-kabinu, sto i stolice, garderobni plakar, aparat za kafu, televizor i krevet.

Slobodan Milošević je bio je osnivač i lider Socijalističke partije Srbije, dva puta predsednik Srbije i predsednik SRЈ, bio je jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Јugoslaviji i na Kosovu i Metohiji, a Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju u Hagu /Haški tribunal/ protiv njega je podigao optužnicu za zločine protiv čovječnosti.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, a vlada Zorana Đinđića /premijera Srbije koji je ubijen 2003. godine/ izručila ga je Hagu na Vidovdan 28. juna 2001. godine, gde mu je suđeno za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i BiH, ali presuda nije doneta.

Slobodan Milošević godinama je bolovao od srčanih tegoba, od hipertrofije lijeve srčane pretkomore, što je za posljedicu imalo česte skokove krvnog pritiska.

Od početka suđenja pred Haškim tribunalom, 12. februara 2002, proces je prekidan više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevog krvnog pritiska, a posljednjih meseci prije smrti, Milošević se sudijama Haškog tribunala često žalio na glavobolje i pritisak u ušima i očima.

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev Miloševića da ga privremeno iz sudskog pritvora pusti u Moskvu na liječenje.

Miloševićeva vladavina trajala je nešto duže od deset godina, a počela je govorom na Gazimestanu na Vidovdan, 28. juna 1989. godine, povodom obeležavanja 600 godina Kosovske bitke, kojem je prisustvovalo, kako se tada navodilo, milion ljudi.

Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, u decembru 1990. godine, kao kandidat SPS-a postao je prvi predsednik Republike Srbije, a u Saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine bio je izabran za predsednika SR Јugoslavije.

Njegova vladavina okončana je 2000. godine na izborima na kojima ga je u trci za predsednika SR Јugoslavije porazio kandidat Demokratske opozicije Srbije /DOS/ Vojislav Koštunica.

Pošto Milošević nije želio da prizna poraz, to je dovelo do masovnih protesta širom Srbije, završenih 5. oktobra velikim skupom u Beogradu, koji je završen preuzimanjem vlasti od strane DOS-a, na čijem čelu je bio Zoran Đinđić, kasniji premijer Srbije, u čije vreme je Milošević izručen Hagu.

Milošević je bio inicijator promjene ustavnog položaja autonomnih pokrajina unutar Srbije i jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma za BiH, kojim je posle pet godina zvanično završen rat na prostorima bivše Јugoslavije.

Slobodan Milošević i njegova porodica nalazili su se na spisku ličnosti kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU.

Rođen je 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1964. Bio je član Saveza komunista Јugoslavije od 15. januara 1959. godine.

Obavljao je direktorske funkcije u "Tehnogasu", 1990. godine osniva Socijalističku partiju Srbije, koja u decembru iste godine pobeđuje na prvim višestranačkim izborima, i te godine postaje prvi predsednik Srbije, a potom i 1992. godine.

Slobodan Milošević bio je jedan od tri potpisnika Dejtonskog sporazuma. Druga dva potpisnika Franjo Tuđman i Alija Izetbegović takođe su preminuli.

U maju 1999. godine u jeku NATO bombardovanja Јugoslavije tadašnji tužilac Haškog tribunala Luiz Arbur saopštila je da je pokrenut postupak protiv Miloševića zbog ratnih zločina.

Bio je rezervni kapetan ЈNA i nosilac Ordena rada sa srebrnim vijencem i Ordena rada s crvenom zastavom, a 1994. je dobio i Orden Republike Srpske sa ogrlicom, Medalju Rige od Fere i Orden srpskog ratnika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine.

Bio je autor knjige "Godine raspleta", prevedene na nekoliko stanih jezika.

Iz braka sa suprugom Mirom Marković, predsednicom ЈUL-a, ima kćerku Mariju i sina Marka.

Izvor: Srbija Danas/RTRS

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.