IZRAEL PRED EKSPLOZIJOM! Nezadovoljstvo u narodu nikad veće, cela zemlja se digla na noge, naslovne strane novina CRNE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 19:35

IZRAEL PRED EKSPLOZIJOM! Nezadovoljstvo u narodu nikad veće, cela zemlja se digla na noge, naslovne strane novina CRNE!

Problem za Netanijahua

Izraelski lekari započeli su danas 24-časovni štrajk, a naslovne strane vodećih novina su crne, zbog toga što je parlament usvojio vladinu pravosudnu reformu, za koju kritičari tvrde da ce ugroziti nezavisnost sudova.

Desetine demonstranata u Izraelu je uhapšeno tokom noći u Jerusalimu, Tel Avivu i drugim gradovima, dok su nezadovoljni vladinom reformom pravosuđa blokirali glavne saobraćajnice, sukobljavajući se sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << policijom, prenosi Tajms of Izrael.

Policija je na konjima i uz pomoć vodenih topova, uspela da odblokira glavnu saobraćajnicu u Tel Avivu oko sat posle ponoći po lokalnom vremenu.

Lekari širom Izraela otpočeli su danas štrajk zbog reforme pravosuđa, nakon što je hiljade demonstranata izašlo na ulice Jerusalima i Tel Aviva u ponedeljak uveče.

Izraelski medicinski sindikat, koje tvrdi da predstavlja oko 95 odsto lekara, saopštio je da ce održati 24-časovnu obustavu rada, uz izuzetke za medicinsku negu u Jerusalimu i hitnu pomoć širom zemlje.

Oko 73 odsto medicinskih specijalizanata podržaće protest protiv reforme pravosuđa i štrajk, saopštila je sinoć Organizacija lekara stažista.

Medicinsko udruženje odlučilo je da obustavi rad lekara u Izraelu na 24 sata odlukom koja je jednoglasno izglasana. Izraelski sud primio je danas žalbu zbog štrajka Izraelskog medicinskog udruženja, a ministar zdravlja Moše Arbel najavio je sinoć nameru da zatraži zabranu štrajka, koji može dovesti do značajnih poremećaja u radu državnih bolnica i naneti štetu pacijentima, kako se navodi u zahtevu za zabranu.

Prošle nedelje je održan kratak štrajk kao upozorenje, uz poruku da bi predložene izmene u pravosuđu devastirale zdravstveni sistem.

Nekoliko izraelskih novina objavilo je jutros potpuno crnu naslovnu stranu, a one su bile plaćeni oglas od strane protestne grupe koju čine predstavnici visokotehnoloških kompanija, prenosi Džerusalim post.

U reklami piše crni dan za izraelsku demokratiju malim belim slovima na dnu. Takođe u malom tekstu navedeno je da je u pitanju oglas.

Protesti u Izraelu su se intenzivirali juče u kasnim popodnevnim satima nakon što je predlog zakona usvojen u parlamentu, a opozicioni lider Jair Lapid obećao je da ce sledećeg dana podneti žalbu Višem sudu.

- Ovo je tužan dan. Ovo nije pobeda vladajuće koalicije. Ovo je uništenje izraelske demokratije - rekao je Lapid posle glasanja.

On je poručio da će nastaviti da se bori protiv reforme pravosuđa.

- Neće nas naterati da odustanemo. Borba je tek počela - zaključio je Lapid.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno izjavio da će se vladajuća koalicija narednih dana obratiti opoziciji, kako bi se obnovili razgovori o spornoj reformi pravosuđa koju je Kneset tokom jučerašnjeg dana usvojio.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.