IZRAEL POSTIGAO SPORAZUM SA AMERIKOM O IRANU: Razgovaralo se iza kulisa, jedno se mora sprečiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 21:57

IZRAEL POSTIGAO SPORAZUM SA AMERIKOM O IRANU: Razgovaralo se "iza kulisa", jedno se mora sprečiti

Diže se temperatura

Danas je izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi otkrio da je njegova zemlja postigla sporazum "iza kulisa" sa Sjedinjenim Državama, koji predviđa da nijedna od zemalja neće biti iznenađena u pogledu pregovora o vraćanju nuklearnog sporazuma s Iranom.

Aškenazi je rekao da je tokom sastanka sa izraelskim ambasadorima u Aziji rekao da su odnosi sa američkom administracijom predsednika Džoa Bajdena "dobri" i da je o temi Irana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razgovarao sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom, prenose novine "Jediot Ahronot".

Objasnio je da je Izrael na čelu sa premijerom Benjaminom Netanijahuom, ministrom bezbednosti Benijem Gancom, ministrom spoljnih poslova i čelnicima bezbednosnog aparata, doneo odluku da započne dijalog sa američkom administracijom radi razgovora o izraelskim interesima i kako postići sporazum koji štiti interese obe države i regionalne interese i sprečava Iran da postane nuklearna sila.

Naša politika je da iscrpimo ovaj dijalog i da razgovaramo sa Amerikancima kao saveznicima i kroz interni profesionalni dijalog.

O porastu bezbednosnih pretnji izraelskim ambasadama, posebno nakon eksplozije koja se dogodila ispred izraelske ambasade u Nju Delhiju pre mesec dana, Aškenazi je rekao: "Opasnost je velika i stvarna. Nema sumnje da postoji iranska želja da nanese štetu izraelskim ciljevima i zato svi moramo biti na oprezu".

Povodom potpisivanja više mirovnih sporazuma sa Izraelom, Aškenazi je rekao: "Ne bih bio iznenađen da se krug sporazuma o normalizaciji proširi tokom 2021. godine, a ovo će za nas predstavljati izazov".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.