IZRAEL NA KORAK DO NOVIH PRAVILA: Stručnjaci raspravljaju o vakcinisanju protiv kovida-19 na SVAKIH ŠEST MESECI

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2021, 12:28

IZRAEL NA KORAK DO NOVIH PRAVILA: Stručnjaci raspravljaju o vakcinisanju protiv kovida-19 na SVAKIH ŠEST MESECI

Izrael je glavna svetska laboratorija za istraživanje efikasnosti vakcina jer prednjačile u brzini i obimu vakcinacije, a koristile su samo vakcinu Fajzer.

Zbog brzog rasta novih slučajeva kovid 19 zaraze u Izraelu razmišljaju ne samo o još jednoj, trećoj dozi, nego i o mogućnosti vakcinisanja svakih šest meseci.

Odlučili su da isporuče treću dozu vakcine jer se pokazalo da zarazniji delta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << soj, koji je postao dominantan, lakše prodire u imunološku zaštitu ne samo kod nevakcinisanih, već i kod vakcinisanih.

Sada se očigledno plaše mogućnosti da vakcine ne pružaju dugoročnu već samo kratkotrajnu zaštitu, a postoji mogućnost uvođenja polugodišnjeg ritma vakcinacije. Iz medijskih izveštaja još uvek nije jasno da li će svaka nova vakcina, ako se radi o mRNA tehnologiji, biti prilagođena mogućim sojevima.

Glavni direktor izraelskog Ministarstva zdravlja, profesor Nahman Eš, zabrinut je zbog sve većeg broja zaraženih, kao i rasta udela pozitivnih na testiranjima, bez obzira na to što nemaju značajni rast bolesnika na respiratorima niti smrtnih slučajeva.

- Možda će treća doza trajati duže. Zaista se nadam da nećemo morati da se vakcinišemo svakih šest meseci, i da ćemo se vakcinisati jednom godišnje, kao kod gripa - izjavio je profesor Eš, a preneo "Jutarnji list".

Nesporno je da u zemljama s visokim udelom vakcinisanih, kao što su Izrael, Island i Irska sada slučajevi rastu brzo, ali praktično nema rasta smrtnih slučajeva.

Ono što je zanimljivo napomenuti jeste da u grupi evropskih turističkih zemalja i Britanije, koja je zabeležila nagli skok slučajeva delta varijantom, sada svedočimo usporavanju infekcije i smanjenju broja zaraženih uprkos povećanju broja društvenih kontakata.

Iako je iz niza zemalja vidljivo kako vakcinacija zaustavlja dramatični rast hospitalizacija i smrti, sve više zdravstvenih vlasti sugeriše treću dozu, kao i mogućnost redovnog vakcinisanja.

S obzirom da su farmaceutske kompanije jako podigle cenu mRNA cepiva, pitanje učestalosti vakcinisanja postaje finansijski vrlo ozbiljno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Izraelu počela rasprava o vakcinisanju protiv korone na svakih šest meseci, objasnili i zašto

Izvor: B92, 02.Avg.2021

Zbog brzog rasta broja novih slučajeva kovida 19 u Izraelu razmišljaju ne samo o još jednoj, trećoj dozi mRNA vakcine, nego i o mogućnosti vakcinacije na svakih šest meseci...Za nabavku treće doze vakcine odlučili su se jer se pokazalo kako zarazniji delta soj, koji je postao dominantan, lakše...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.