IZRAEL JE SPREMAN Stiže veliki PRAZNIK, Bajden otkrio novi mogući scenario na Bliskom istoku

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 08:55

"IZRAEL JE SPREMAN" Stiže veliki PRAZNIK, Bajden otkrio novi mogući scenario na Bliskom istoku

Izrael će morati i da podnese izveštaj o akcijama koje izvodi

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

- Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce - rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si. Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsednik SAD je, u emisiji "Late Night With Seth Meyers", dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

- Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre -  rekao je Bajden.

U toku su pregovori o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.  Predložena šestonedeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu.

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava "Hjuman rajts voč" u ponedeljak.

U odluci izrečenoj 26. januara, MSP je naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje "efikasnih mera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći" Gazi.

Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izveštaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mesec dana. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u ponedeljak da je podnelo takav izveštaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

Hjuman rajts voč je saopštio da Izrael nije na adekvatan način omogućio isporuku goriva teško pogođenoj severnoj Gazi i okrivio Izrael za blokiranje pomoći tom delu enklave, gde je Svetski program za hranu prošle nedelje bio primoran da obustavi isporuku pomoći.

Izrael poriče da ograničava ulazak pomoći i umesto toga okrivljuje humanitarne organizacije koje deluju u Gazi, rekavši da velike pošiljke pomoći stoje na palestinskoj strani glavnog prelaza.

UN tvrde da ekipe zbog opasnosti ne mogu uvek da dođu do prelaza i pozvale Izrael da otvori prelaz na severu kako bi se proces distribucije poboljšao.

U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.