IZRAEL JE SPREMAN! Priznaće im suverenitet!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2023, 23:06

IZRAEL JE SPREMAN! Priznaće im suverenitet!

Već duže vreme razmatraju takvu odluku

Savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Cači Hanegbi posetio je danas Rabat u trenutku kad Vlada Izraela razmatra da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

Takav eventualni potez izraelskih vlasti mogao bi da dovede do jačanja diplomatskih odnosa sa Marokom, pri čemu bi njihove diplomatske misije postale ambasade, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters. On je dodao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi dve zemlje mogle da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo da komentariše ove navode, ali izvor u kabinetu premijera Benjamina Netanijahua priznao je da se o priznanju suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom razgovara u okviru izraelskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Hanegbi se u Rabatu sastao sa ministrom spoljnih poslova Maroka Naserom Buritom, a iz diplomatske misije Izraela u Maroku saopšteno je da je tema razgovora pitanje Zapadne Sahare.

Maroko smatra Zapadnu Saharu svojom teritorijom, međutim front Polisario, kojeg podržava Alžir, traži da ta teritorija postane nezavisna država.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je 2020. godine priznao vlast Maroka nad Zapadnom Saharom, u zamenu za delimično unapređenje odnosa Tel Aviva i Rabata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.