IZRAEL JE DUGO ČUVAO TAJNU: Evo kako je tenk Merkava postao OFEK borbeno vozilo?

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 13:22

IZRAEL JE DUGO ČUVAO TAJNU: Evo kako je tenk Merkava postao OFEK borbeno vozilo?

Stari izraelski tenkovi dobili novu namenu.

Izraelske odbrambene snage poznate su po svom štedljivom i ekonomičnom pristupu oklopnim vozilima.

Da bi se smanjili troškovi, konvertuju se zastareli i nepotrebni glavni borbeni tenkovi u oklopna vozila za druge namene. Pre nekoliko godina se saznalo za još jedan projekat ove vrste pod nazivom „Ofek“.

Predviđeno je korišćenje starih glavnih borbenih tenkova “Merkava” radi proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teških oklopno-borbenih platformi na osnovu njih. Sudeći po poznatim podacima, projekat platforme Ofek u prevodu “Horizont” razvijen je u prvoj polovini 2000-ih.

U to vreme, izraelske odbrambene snage su planirale da izbace iz upotrebe zastarele tenkove Merkava varijante 3 i varijante XNUMX, ali nisu nameravale da ih konzerviraju. Zato je istražena mogućnost pretvaranja viškova ovih glavnih borbenih tenkova u borbena sredstva drugih namena, pre svega u teške i dobro zaštićene oklopne transportere.

Kao i drugi izraelski vojni proizvodi, “Ofek” je razvijen u tajnosti. Za postojanje projekta se saznalo tek 2015. godine, kada je jedno od vozila ovog tipa učestvovalo u praktičnim vojnim događajima i našlo se u izveštaju. Samo nekoliko godina kasnije novi model je zvanično predstavljen na jednoj od vojnih izložbi. Tako je postalo poznato da “Ofek” može biti izgrađen na bazi najmanje dva modela glavnog borbenog tenka.

Više o tome pogledajte u videu ispod.

(Srbija Danas)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.