IZMAKLI IM MILIONI Poništeno rešenje o dodeli državne zemlje ZTC Banja Vrućica

Izvor: Blic, 07.Avg.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZMAKLI IM MILIONI Poništeno rešenje o dodeli državne zemlje ZTC "Banja Vrućica"

Drugostepena komisija Geodetske uprave Republike Srpske poništila je odluku kojom je Zdravstveno-turističkom centru (ZTC) “Banja Vrućica” trebalo pripasti više od 250.000 kvadratnih metara državnog zemljišta čija je vrednost procenjena na desetine miliona KM.

Zanimljivo je da je drugostepena odluka usledila nakon što je “EuroBlic” javnosti otkrio detalje prvostepene odluke kojom je ZTC-u trebala pripasti državna imovina milionske vrednosti.

- Drugostepena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komisija je 31. jula 2017. godine poništila rešenje prvostepenog organa doneseno u postupku priznavanja prava svojine ZTC “Banja Vrućica” i predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje. Takođe napominjemo da se protiv drugostepenog rešenja može pokrenuti spor tužbom kod mesno nadležnog okružnog suda - navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Geodetske uprave RS.

Tako je poništena odluka prema kojoj je ZTC-u trebalo pripasti više od 250 dunuma državne svojine, a pod obrazloženjem da je to zemljište neophodno za funkcionisanje objekata koji su u sastavu ovog privatizovanog preduzeća.

Neporcenjiva vrednost šume

U žalbi na prvostepenu odluku Geodetske uprave RS Pravobranilaštvo RS je posebno isticalo kako je nejasno po kojem osnovu je ZTC-u priznato pravo svojine na šest parcela u ukupnoj površini od 111.865 kvadratnih metara, jer ove parcele uopšte nisu bile obuhvaćene Programom privatizacije državnog kapitala.

Prema dokumentaciji koja je u posedu “EuroBlica”, najveći deo dodeljenog državnog zemljišta odnosio se na šumu zvanu Kragića brdo, u površini od 85.810 kvadratnih metara, čija je vrednost neprocenjiva.

Osim šume, preostali deo bili su voćnjak, njive, pašnjak i lokalni put.

Podsetimo, RUGIP je 24. aprila ove godine doneo rešenje broj 21.46/475-34716 kojim se utvrđuje da zemljište u ukupnoj površini od preko 250 dunuma postaje svojina ZTC “Banja Vrućica”, jer je to zemljište neophodno za redovnu upotrebu objekata koji su bili predmet privatizacije.

Tako se među zemljištem koje je ocenjeno kao neophodno za upotrebu privatizovanih objekata u sastavu Banje Vrućice, pored šume od 85 dunuma, nalazila i parcela na kojoj je spomenik palim borcima Odbrambeno- otadžbinskom rata.

Sumnja u stručnost veštaka

Pravobranilaštvo RS je u svojoj žalbi, koja je uvažena, smatralo da zahtev ZTC treba biti odbačen, jer je RUGIP po istom pravnom osnovu još 20. avgusta 2015. doneo rešenje kojim je ZTC-u već utvrđeno zemljište za redovnu upotrebu.

- U navedenom postupku po istom veštaku građevinsko-arhitektonske struke i nakon istih dokaza utvrđeno je šta čini zemljište za redovnu upotrebu privatizovanog ZTC “Banja Vrućica”. Donošenjem novog rešenja od 24. aprila 2017. godine osnovano se dovodi u sumnju stručnost veštaka - ističu u Pravobranilaštvu RS.

Naime, pravobranioci smatraju da je veštak na osnovu istih činjenica i dokaza donosio nalaze i mišljenje u kojima su različite površine koje čine zemljište za redovnu upotrebu privatizovanih objekata.

I dok je Pravobranilaštvo RS nalaz veštaka ocenilo površnim, veštak Sejad Mehmedagić je u izjavio za “EuroBlic” prokomentarisao da je “sve radio u skladu sa zakonom”.

Republičko tužilaštvo

“EuroBlicu” su u Republičkom javnom tužilaštvu potvrdili da su zbog dodele državnog zemljišta u Tesliću primili krivičnu prijavu kojom je obuhvaćeno više osoba.

- Prijava je primljena i prosleđena nadležnom tužiocu u dalji rad - naveli su u RJT.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.