IZLOŽBA O STRADANJU CIVILA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Izvor: Kurir, 11.Dec.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZLOŽBA O STRADANJU CIVILA U DRUGOM SVETSKOM RATU

LOZNICA - U Muzeju Jadra u Loznici otvorena je izložba o zločinima genocida i ratnim zločinima protiv civinog stanovništva na jugoslovenskim prostorima u Drugom svetskom ratu koju je priredio Muzej žrtava genocida iz Beograda.

Eksponati predstavljaju dokumentarnu istoriografsku građu, od autentičnih zapisa i mnogobrojnih fotografija iz različitih izvora, geografskih karata i niza demografskih prikaza do logora koji su bili gubilišta civila i drugih masovnih stratišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Petočlani tim stručnjaka Muzeja genocida priredio je izložbu kojom je predočeno da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu izgubila 6,92 odsto stanovništva i da su najveći gubici zabeleženi na tlu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) odakle potiče 73,36 procenata stradalih civila. Među žrtvama je 61,63 procenata srpskih civila, a Srbi su u nacionalnoj strukturi stanovništva predstavljali 41,14 odsto, Jevreji su ostali bez 84 odsto svog stanovništva koje je činilo 0,46 procenata, dok su Romi u NDH izgubili 4,86 stanovnika, a činili su 0,4 odsto populacije. Kustos Muzeja Jadra Goran Vilić, koji je u oktobru izložbom u toj ustanovi "zaokružio" istraživanja o stradanju civila u lozničkom kraju, rekao je Tanujugu da je do kraja 1941. godine na tom području bilo 2.385 civilnih žrtava, od kojih je najviše streljano sredinom oktobra u mestu Draginac.

Prema njegovim rečima, do 19. oktobra te godine stradalo je 305 dece uzrasta do 10 godina, a do 15 godina starosti bilo je 190 žrtava u Jadru, što je za područje čitave Srbije najveći broj žrtava u toj kategoriji stanovništva u Drugom svetskom ratu.

Izložba, pod naslovom ''Gubim nevino svoj život zbog nevaljali(h) i prokleti(h) ljudi'', biće otvorena do 21. decembra i predstavlja rezultat saradnje Muzeja žrtava genocida i Centra za kulturu ''Vuk Karadzić'' iz Loznice u čijem je sastavu Muzej Jadra, rekao je Vilić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Izložba o stradanju civila u Drugom svetskom ratu

Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2011, 07:11

LOZNICA - U Muzeju Jadra u Loznici otvorena je izložba o zločinima genocida i ratnim zločinima protiv civinog stanovništva na jugoslovenskim prostorima u Drugom svetskom ratu koju je priredio Muzej žrtava genocida iz Beograda...Eksponati predstavljaju dokumentarnu istoriografsku građu, od autentičnih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.