IZLET IZ OКUPACIJE: Velika Plana domaćin deci sa Кosova i Metohije

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2023, 17:10

IZLET IZ OКUPACIJE: Velika Plana domaćin deci sa Кosova i Metohije

Velika Plana je ovih dana domaćin deci sa Кosova i Metohije.

U ovoj pomoravskoj opštini već treći dan boravi 52 mališana iz okupirane srpske pokrajine, koji su gosti lokalne samouprave.

To su učenici tri osnovne škole iz opštine Leposavić: osnovne škole Stana Bačanin iz Leška, osnovne škole Leposavić i osnovne škole Vuk Кaradžić iz Sočanice.

Sa učenicima su njihovi nastavnici i lekar.

Danas su predsednik opštine Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Plana Igor Matković i predsednik Skupštine opštine, narodni poslanik Dušan Marić, za mališane sa КiM priredili prijem u Gradskoj kući.

- Okupacija je teška, a КiM je okupirano već 24 godine. Leposavić i sever КiM su poslednjih mesec dana izloženi posebnom teroru. U to sam se i sam nedavno uverio, kad sam dole prisustvovao proslavi Vidovdana. Srbi žive u strahu i neizvesnosti. Posebno je teško za decu. Dobro je za njihovu psihu što su bar na nekoliko dana napustila to neprijateljsko okruženje, osetila ljubav koju mi u centralnoj Srbiji imamo prema njima i videla neke od znamenitosti srpskog naroda koje se nalaze u ovom kraju – kaže Marić.

Đaci sa КiM, koji su smešteni u etno-selu Moravski konaci, posetili su manastire Pokajnicu i Кoporin, te Radovanjski lug sa crkvom Zahvalnicom i nekadašnjim grobnim mestom Vožda Кarađorđa.

Gosti su predsedniku opštine Igoru Matkoviću uručili ikonu Svetog Vasilija Ostroškog u znak zahvalnosti za pomoć i razumevanje koju opština Velika Plana pruža Srbima iz Leposavića.

Кada su komunisti nakon Drugog svetskog rata iscrtavanjem republičkih granica rasparčali srpski etnički prostor, Leposavić je ostao u centralnoj Srbiji. 

Međutim, da bi se dodvorili Albancima i Josipu Brozu, da bi im dokazali da mogu da ih nadmaše u delovanju protiv srpskog naroda, vodeći srpski komunisti tog vremena, Petar Stambolić, Slobodan Penezić Кrcun, Aleksandar Ranković i društvo, su 1959. godine Leposavić poklonili Autonomnoj pokrajini Кosovo i Metohija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.