Izvor: B92, 26.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZLAZE LI SRBI NA IZBORE NA KOSOVU?

Zoran Djindjic je izjavio u cetvrtak da DOS "sigurno" nece doneti odluku o ucescu na izborima na Kosovu do 3. avgusta, i dodao da ce ta odluka biti jedinstvena, kakva god bude. 'Dve su odluke koje treba doneti - prva je o verifikaciji biraca i druga je o ucescu na izborima. Pretpostavljam da ce DOS doneti odluku da se verifikuju gradjani, da se potencijalni biraci registruju, ali odluka o izborima nece biti doneta do 3. avgusta sigurno, mislim da ce biti doneta mnogo kasnije ija se nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kakva god bude, bice jedinstvena', rekao je Djindjic.

Za izbore na Kosovu, zakazane za 17. novembar, prijavilo se 5 srpskih stranaka, saopstio je predstavnik OEBS u UNMIK Endrju Dzoselin. Politicki subjekti u registru UNMIK su Demohriscanska stranka Srbije, Nova Srbija, Narodna stranka Kosova i Metohije, koju cine raseljeni Srbi iz Peci i 2 partije cija imena nisu otkrivena zato sto se dogovaraju o mogucoj koaliciji. Dzoselin je istakao da to ne znaci da ce te stranke i izaci na izbore, posto je proces registracije odvojen od davanja certifikata za izbore, sto ce uslediti kasnije. Krajnji rok za prijavu je 3. avgust, ali postoji velika verovatnoca da ce UNMIK dozvoliti ucesce i ostalim partijama kosovskih Srba, ukoliko oni, ili vlasti u Beogradu, takvu odluku donesu naknadno. Dzoselin nije mogao da otkrije do kada ce UNMIK cekati kosovske Srbe. 'Sve sto mogu da vam kazem je da ce to biti odluka centralne izborne komisije kojom predsedava ambasador Dan Everts. On i ta komisija imace zavrsnu rec u tom pitanju', naglasio je Dzoselin. Srbima i drugim nealbancima je rezervisano po 10 mesta u Parlamentu, s tim sto oni slobodno konkurisu i za ostalih 100 mesta. Za 1 poslanika potrebno je osvojiti oko 10.000 glasova, tako da bi Srbi masovnijim izlaskom na izbore i jedinstvenom listom mogli da osvoje i oko 30 mandata, ocenjuju u UNMIK.

U medjuvremenu, u Srbiji se vrse pripreme za registraciju biraca. Natasa Mandic iz Republickog komesarijata za izbeglice najavila je da ce od 30. jula do 8. septembra registracioni timovi obici sve opstine u Srbiji u kojima ima raseljenih sa Kosova. U slucaju izlaska na izbore u Srbiji ce biti obezbedjeno 81 izborno mesto, rekla je Mandic i dodala da je uslove za registraciju biraca odredio OEBS. 'Vise je kriterijuma za registraciju. Lice treba da je rodjeno na Kosovu i Metohiji, da je jedan od roditelja rodjen na Kosovu i Metohiji, da je to lice na kosovu i Metohiji provelo najmanje 5 godina, a ako je provelo manje, mora da dokaze da je bilo prinudjeno da je napusti. U tom slucaju, to su sva raseljena lica sa Kosova i Metohije koja imaju legitimaciju koju su dobila od Komesarijata za izbeglice. Takodje, lice pored ovih uslova treba da zadovolji i uslov da 17. novembra ove godine ima navrsenih 18 godina i da je imalo prebivaliste na Kosovu i Metohiji 1. januara 1998.', rekla je Mandic.

Jedan od srpskih uslova za izlazak na izbore je i povratak raseljenih na Kosovo. Porparol UNHCR Maki Sinohara najavila je pojacanu aktivnost te organizacije ovog leta na dobrovoljnom povratku Srba u 'ogranicene i posebno odabrane lokacije na Kosovu'. 'Zao mi je sto iz bezbednosnih razloga ne mogu da otkrijem kada i na koja mesta ce biti organizovan povratak. UNHCR, KFOR i UNMIK su birali mesta u koja ce povratak biti moguc, a za obezbedjivanje bezbednosti nephodno je ucesce albanske zajednice', dodala je Sinohara. Ona je istakla da je specijalni izaslanih UNHCR za Jugoslaviju Erik Moris u vise navrata u razgovorima s predstavnicima Albanaca isticao znacaj povratka izbeglih Srba. 'Srbija i Presevska dolina su jedino mesto u bivsoj Jugoslaviji gde se na povratak izbeglica gleda s dobrodoslicom, i to baca sramotu na lidere kosovskih Albanaca', ocenio je Moris, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.