IZBORI U STRAHU!

Izvor: Kurir, 11.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U STRAHU!

Policija Unmika i Kfor na svim područjima gde žive Srbi u stanju pojačane borbene gotovosti

KOSOVSKA MITROVICA - Izborni dan na Kosovu i Metohiji iščekuje se u opštoj atmosferi straha. U svim područjima gde žive Srbi, osim na severu pokrajine, Albanci su najavili provokacije, a snage Kfora i policije Unmika stavljene su pod zajedničku komandu štaba u Prištini - u stanje najviše gotovosti. Od ponoći u svim stanicama KPS i ostalih bezbednosnih institucija na snazi je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << neka vrsta vanrednog stanja.

Ovo je ukratko raport jednog od visokih zvaničnika UN u Prištini, koji za Kurir otkriva da je, uprkos naoko čvrstom dogovoru sa privremenom kosovskom vladom da srpski izbori prođu u miru, situacija neizvesna.

- Prema našim bezbednosnim izveštajima, posle prekjučerašnjih protesta u Prištini mogući su ozbiljni problemi u centralnom Kosovu. Međutim, naše policijske i vojne snage su u maksimalnoj pripravnosti i, u skladu sa dogovorom sa srpskom vladom, daćemo sve od sebe da izboru prođu mirno - navodi izvor Kurira. On objašnjava da je poslednjih dana izuzetno zaoštren sukob na relaciji vodećih šiptarskih klanova, Haradinajevih Pećanaca i Tačijevih Dreničana.

- Najpre je kosovski premijer tvrdio da su njegovi veterani OVK iz Drenice „malo nervozni“ i da ih teško obuzdava, a onda smo iz obaveštajnih izvora u Peći i okolini saznali da su provokacije i napadi na Srbe mogući u Goraždevcu i Osojanima. Očigledno je da nova država teško može da prihvati srpske izbore na svojoj teritoriji - tvrdi ovaj funkcioner UN. Nije tajna da prištinska „vlada“ ne kontroliše područja u okolini Dečana, Peći, Istoka, Kline i da tamo zaista vladaju Haradinajevi ljudi. Prema informacijama UN, klan Pećanaca baš u održavanju srpskih izbora vidi šansu da se obračuna sa Prištinom.

U samoj Kosovskoj Mitrovici od juče po podne na ulicama su učestale patrole vojnika Kfora sa oružjem na gotovs. Kako saznajemo, i patrole u srpskim enklavama u unutrašnjosti vidno su pojačane.

Indikativno je da su se baš juče na mostu na Ibru između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice pojavili Amerikanci iz Bondstila s teškim naoružanjem i zloslutnim „hamerima“.[ antrfile ]

UNMIK: STANJE REDOVNO

Rasel Giki, portparol Unmika, potvrdio je juče za Kurir da su sve oružane snage na Kosovu i Metohiji stavljene u stanje povišene gotovosti.

- Zaista ne očekujemo nikakve probleme tokom izbornog dana, ali nikad se ne zna. Stanje u Prištini i okolini je stabilno bez obzira na proteste. Ne mogu da vam potvrdim informacije o najavama provokacija - rekao je Giki.

NAJAVA HAPŠENJA

Prema informacijama Kurira, u Kosovskoj Mitrovici se već od ponedeljka očekuje brza akcija istražne komisije koja proverava detalje sukoba Mitrovčana sa policijom Unmika i Kforom od 17. marta i 19. februara.

- Istražitelji ucenjuju strane dopisnike, novinare i fotoreportere i traže da im ustupe svoje snimke sa ovih događaja. Jednom našem kolegi potvrdili su da „čim prođu izbori, sledi munjevita akcija hapšenja“. Koliko znamo, počeće pretresi srpskih stanova u Mitrovici i hapšenja osumnjičenih građana od kojih će biti izuzeti lideri SNV - otkriva jedan od stranih dopisnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.