Izvor: B92, 19.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI NA KOSOVU - OCEKUJU SE POTEZI MEDJUNARODNE ZAJEDNICE

Beograd -- Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica obratio se americkom predsedniku Dzordzu Busu, upozorivsi ga da se bezbednosna situacija na Kosovu pogorsava i da je "apsurdno" govoriti o ucescu Srba i nealbanaca na novembarskim pokrajinskim izborima. Ipak, njegov spoljnopoliticki savetnik, Predrag Simic, za B92 kaze da Beograd ocekuje tokom iduce nedelje konretne poteze medjunarodne zajednice, posle kojih najavljuje i zvanican stav o ucescu kosovskih Srba na tim izborima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U pomenutom pismu Dzordzu Busu, Vojislav Kostunica tvrdi da ce, ukoliko se na Kosovu nesto hitno i radikalno ne preduzme, biti gotovo uzaludni pozivi iz sveta upuceni Srbima da ucestvuju na izborima 17. novembra.

Kostunica je Busa obavestio i o deklaraciji zvanicnog Beograda o saradnji sa UNMIK-om na zajednickom sprovodjenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koji - kako navodi predsednik SRJ - ustanovljuje okvir saradnje UNMIK-a i Kfora s jedne, i drzavnih organa, s druge strane.

"Pomenuta deklaracija ne treba da zameni Ustavni okvir za privremenu samoupravu, vec da ga dopuni u cilju bolje zastite srpske i ostalih nealbanskih zajednica", zakljucio je Vojislav Kostunica.

Pojasnjavajuci Kostunicinu nameru, Predrag Simic, spoljnopoliticki savetnik jugoslovenskog predsednika, govori o strahu Beograda da kosovski Albanci, odmah po konstituisanju kosovske Skupstine, ne proglase nezavisnost pokrajine: "Bojkot izbora je u ovom trenutku tesko objasniti medjunarodnoj zajednici, koju bi oni sigurno shvatili kao sabotazu. Mi zelimo da izadjemo na izbore, ali ne znamo kako i sta bi to bilo sto bi sprecilo veliku albansku vecinu u skupstini Kosova da na prvoj sednici te skupstine proglase nezavisnost. Mislim da su ovog trenutka oni iz medjunarodne zajednice koji ozbiljno razmisljaju na Kosovu toga svesni.

Na potezu je medjunarodna zajednica koja treba da odgovori na pitanje sta ce to sustinski popraviti u polozaju Srba i Albanaca u onome sto je UNMIK, mozda, malo ishitreno nazvao sustinska autonomija Kosova koja bi trebalo da se dobije ovim izborima i institucijama koje bi iz njih proistekle".

Predsednik Drzavnog koordinacionog centra za Kosovo, Nebojsa Covic, je najavio da ce se na ovakav eventualni i jednostrani potez Albanaca, odgovoriti stvaranjem autonomije za kosovske Srbe.

Na pitanje da li je Beograd danas blizu da konacno objavi preporuku kosovskim Srbima da li, ili ne izadju na izbore, savetnik Vojislava Kostunice, Predrag Simic kaze: "Ne bih to sada rekao. Mislim da treba sacekati sledecu nedelju. Na potezu je UNMIK, odnosno, medjunarodna zajednica, odnosno predsednik Bus, koji ima verovatno ovog trenutka i drugih briga, ali cini mi se da sada u americkoj administraciji postoji najzrelija svest o ovome.

Ocekujemo da bi americka administracija mogla da bude inicijator kako da se presece ovaj gordijev cvor i kako da se konacno udje u manje rizicnu situaciju od one koja ce gotovo izvesno nastati ovim izborima".
Nebojsa Covic je podsetio da je Beograd izlozen pritiscima sa Zapada da ugura kosovske Srbe u izborni proces: "Oni pokusavaju da vrse pritisak, ali oni koji bi to vezali za Pariski klub i oni koji pricaju da to mora - oni zapravo zele da Srbi ne izadju na izbore. To na pritisak nece moci da funkcionise. Ponavljam trazimo osam mera poverenja! Nista drugo ne trazimo. Mi smo svesni da je do 17.

novembra prvo poluvreme, a posle 17. novembra pocinje drugo poluvreme.

Pravo da vam kazem SRJ i Srbija nemaju nameru da se odreku Kosova i Metohije. Sto se tice odluka DOS-a - donecemo ih". Iako ni Predrag Simic, ni Nebojsa Covic nisu zeleli da nagoveste drzavni stav o izborima, postoje ozbiljni nagovestaji da bi se naredne nedelje Beograd mogao konacno oglastiti po ovom pitanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.