Izvor: B92, 29.Okt.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI NA KOSOVU - DVA POGLEDA

U subotu uvece su francuski televizijski kanali ponavljali snimak na kojem radosni i nasmijani sef misije UN Bernar Kusner pozdravlja kosovske Albance na biralistima i izjavljuje da je ponosan sto su prvi demokratski izbori u pokrajini protekli mirno i dostojanstveno, javlja dopisnik agencije Sense Dzevad Sabljakovic. Dok je u subotu uvece televizijskim dnevnicima dominirala Kusnerova euforicna izjava "Hvala Kosovu" i "Zivelo Kosovo!", u danasnjim radio izvjestajima vise se prostora daje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jirziju Dinstbiru, izaslaniku UN za ljudska prava na podrucju bivse Jugoslavije koji kaze da na kosovskim izborima nista nije valjalo.

Dinstbir smatra da su izbori odrzani u okolnostima krsenja ljudskih prava manjinskog stanovnistva i da su fakticki "zapecatili" progon Srba sa Kosova. "Ako izbori treba da oznace pocetak demokratizacije, onda bi svjetska zajednica morala organizovati povratak protjeranog nealbanskog stanovnistva i garantovati mu bezbjednost i licnu imovinu," rekao je Dinbsbir, a citirali francuski mediji.

"Nominalno bili su to lokalni izbori, emotivno svaki kosovski Albanac je glasao za nezavisnost. Jedan veoma jak i cvrst stub nezavisnosti je udaren, kako god mi tumacili te izbore," kaze u razgovoru sa dopisnikom SENSE jedan istrazivac u francuskom Institutu za medjunarodne odnose , koji ne zeli da mu se pomene ime. "I Kusner i mediji isticu da su to prvi slobodni i demokratski na Kosovu. To je samo donekle tacno jer na Kosovu ima jos ljudi, to jest biraca, koji nemaju ni osnovno ljudsko pravo slobode kretanja," kaze nas sagovornik i dodaje: "Bernara Kusnera, koji ponavlja da je tu radi ostvarivanja rezolucije UN, koja dozvoljava samo siroku autonomiju pokrajine, kosovski Albanci ce na kraju pozvati da im proglasi nezavisnost."

Navodeci da cak i umjereni pacifista Ibrahim Rugova bez ikakve ograde kaze" mi smo u stvari nezavisni, treba samo da to formalizujemo", sagovornik SENSE postavlja pitanje da li se moze zamisliti demokratski rezim u Pristini uz onemogucavanje bezbjednog povratka prognanih. "Otkako je Kostunica dosao na vlast u Srbiji to pitanje se intenzivnije postavlja. Sta vise smatram da Kusner moze ispasti zrtva Kostunicine izborne pobjede. Prvi znak je sto je medjunarodna zajednica rezolucijom 1244. kao jednu od najvaznijih stvari zahtijevala izbore, a kad su se priblizili, za zapadne drzavnike postali su neprijatna cinjenica. Svestrana podrska Kostunici i davanje argumenata za nezavisnost Kosova, to je apsolutno inkompatibilno. Zbog toga Kusner moze lako da dozivi sudbinu zrvenog jarca. Vec mu podmecu Esdauna kao nasljednika," kaze sagovornik SENSE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.