IZBILI ŽESTOKI SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU: Teška razmena vatre na granici, ima mrtvih i ranjenih

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021, 09:42

IZBILI ŽESTOKI SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU: Teška razmena vatre na granici, ima mrtvih i ranjenih

Region klizi ka novom ratu

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su tokom noći izbili oružani sukobi u severoistočnom delu pograničnog područja prema Azerbejdžanu. Jerevan i Baku se međusobno optužuju za pokretanje lokalnih borbi.

- Otprilike u 3:40 (1:40 po srednjeevropskom) jedinice azerbejdžanskih Oružanih snaga ponovo su pokrenule provokaciju i prekršile režim prekida vatre u severoistočnom delu pograničnog područja. U toku su lokalne oružane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borbe. Odgovornost za pogoršanje situacije snosi vojno-političko rukovodstvo u Bakuu - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Jermenije.

Takođe, vojni resor saopštio je da su poginula tri jermenska vojnika, a da su dva ranjena. Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je optužilo Jermeniju za provokacije.

- Jedinice Oružanih snaga Jermenije nastavljaju sa provokacijama na Kelbadžarskom delu jermensko-azerbejdžanske državne granice. Jedinice su 28. jula sa borbenih položaja razmeštenih u različitim pravcima na teritoriji Basarkečarskog područja ponovo pokrenule intenzivnu paljbu iz streljačkog oružja i bacača granata na položaje azerbejdžanske vojske na teritoriji Kelbadžarskog regiona - saopštilo je Ministarstvo.

AzMOD reports new shootout on Kalbajar border. They say Armenian army fired from Upper Shorja and Zarkand (Kut) villages of Basarkechar (Vardenis) region to Zeylik and Upper Ayrim where Azerbaijani army is located, using sniper rifles, assault rifles, and machine guns.

— Cavid Ağa (@cavidaga) July 27, 2021

Azerbejdžanski vojni resor takođe je saopštio da su dve osobe ranjene tokom pucnjave. Prema navodima Bakua, "Jerevan je u potpunosti odgovoran za eskalaciju duž državne granice između dveju zemalja".

Posle sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra.

Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.