IZBILA EPIDEMIJA U ČETIRI VRTIĆA U BEOGRADU: Posle ovih simptoma dete MORATE HITNO DA ODVEDETE LEKARU

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2023, 20:59

IZBILA EPIDEMIJA U ČETIRI VRTIĆA U BEOGRADU: Posle ovih simptoma dete MORATE HITNO DA ODVEDETE LEKARU

U četiri beogradska vrtića prijavljene su epidemije gastroenteritisa izazvanе stomačnim virusima.

Tokom avgusta u četiri dečija vrtića na teritoriji Beograda prijavljene su epidemije gastroenteritisa izazvanе stomačnim virusima, u kojima je ukupno obolelo 36 osoba. Uzročnik u tri epidemije je bio rotavirus, saznaju mediji.

Kako su nam je rekla načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris, stomačni virus >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima.

- Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u bolničkim uslovima. Najčešći virusi koji izazivaju stomačni virus su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus -  navela je.

Uobičajeni simptomi stomačnog virusa su mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura.

- Ali ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju -  upozorila je.

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, navode iz GZJZ, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju.

- Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni - navode uz napomenu da simptomi ponekad mogu trajati i deset dana.

Ističu da specifični lekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja.

- Zato se preporučuju odmor, lekovi za spuštanje temperature, voda, supe i čajevi da bi se sprečila dehidratacija, prilagođena ishrana (pirinač, kuvani krompir, tost, banane), kao i probiotici", navode uz napomenu da treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, alkohol, mleko i mlečne proizvode.

Daju i preporuku za sprečavanje stomačnog virusa.

- Pre svega treba ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo). Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.