Izvor: B92, 25.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZABRANA NOVA VLADA SRBIJE

Srbija je u cetvrtak dobila novu vladu, nakon sto je za nju dizanjem ruku glasalo 168 poslanika od 233 prisutnih na sednici republicke skupstine. Kako prenosi Fonet, time je, oko 22 casa, okoncano zasedanje parlamenta, zapoceto u prepodnevnim satima. Kako prenosi Radio B92,mandatar Zoran Djindjic pre glasanja izneo je ekspoze o radu buduce vlade. Jednocasovnim izlaganjem, bez fraza i brojki, koristeci jednostavne izraze, Zoran Djindjic je u Skupstini predstavio program buduce vlade. Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament i vlada, prve su demokratski izabrane institucije u zemlji nakon 60 godina rekao je Djindjic.

"Srbija je ovih deset godina bila prepustena na mislost i nemilost brutalnim interesnim grupama u samoj zemlji i medjunarodnim interesima izvan nase zemlje. Posle petog oktobra, Srbija je ponovo uzela svojku sudbinu u svoje ruke. Ovo sto mi danas radimo - konstituisanje demokratske vlade - mozemo u smibloicnom smislu da smatramo 6. oktobrom. Ova vlada danas dobija mandat koji nam je dao narod na ulicama Srbije - mandat za promene. Zbog toga, u svakom danu ove Vlade mi cemo zapamtiti - izabrani smo da sprovedemo reforme", rekao je on.

Reforme je Djindjic podelio u 5 grupa - opsta stabilnost u regionu, stabilne demokratske institucije, dobro zakonodavstvo, kvalitetna saobracajna infrastruktura i kvalitetna radna snaga. Navodeci obavezu da Srbiju izvuce sa dna evropske lestvice, Djindjic je posebno apostrofirajuci problem od oko 40 odsto nezaposlenosti, rekao da treba pripremiti teren za strana ulaganja i svojevrsni srpski New deal.

Kao jedan od najvaznijih prioriteta, buduci premijer Srbije naveo je borbu protiv sledecih oblika kriminala: "Ubijanje ljudi iz politickih razloga. Preuzeli smo obavezu , i iza nje cvrsto stojimo, da u najskorijem mogucem vremenu rasvetlimo ubistvo Slavka Curuvije, ubistva na Ibarskoj magistrali, otmicu Ivana Stambolica... Takodje, pred licem nase, domace pravde, moraju se naci oni koji su vrsenjem teskih krivicnih dela nad humanoscu, ubijanjem dece i zena, pokusavali da izive neki svoj lazni patriotizam. Mi ne zalimo da sanosimo kolektivnu odgovornost zbog toga, svi ti slucajevi nacice se pred nasim sudstvom i bice sanskcionisani. U proteklih deset godina izvrsen je i jedan ekonomski zlocin. Mi moramo da se suocimo sa tom cinjenicom, i kada govorimo o svodjenju racuna sa prosloscu, da budemo spremni da se sukobimo i sa tim mocnim finansijskim interesnim grupoama, koje danas brzo menjaju stranu, koje nisu bile visoki partijski funkcioneri, ali su zato bili iza njihovih ledja i spremni su danas da stanu iza ledja svakog od nas. Mi to ne smemo da dozvolimo, nasa obaveza pred opljackanim narodom je da kazemo istinu o tome ko je imao koristi ovih deset godina sankcija, blokade i ekonomskog propadanja."

Djindjic je naveo da se u tim okvirima razmislja o jednokratnom porezu na ekstra profit u vreme hiperinflacije i porezu na funkcionerske stanove, a ubuduce ce se uvesti razni mehanizmi kontrole vlasti kako niko ne bi mogao da zloupotrebljava polozaj na kom se nalazi. Bice, dodao je Djindjic, doneti zakoni o povratku imovine, izvrsice se finansijska deblokada privrede i uspostaviti jasna vlasnicka struktura i nova poreska politika. Djindjic je rekao da ce od savezne skupstine zatraziti da se ukinu odluke iz cetrdesetih godina vezane za oduzimanje imovine gradjanima i oduzimanje drzavljanstva porodici Karadjordjevic.

Vlada ce imati sedam potpredsednika i 17 ministarstava. Za potpredsednike su predlozeni Zarko Korac, Nebojsa Covic, Dusan Mihajlovic, Jozef Kasa, Momcilo Perisic, Aleksandar Pravdic i Vuk Obradovic. Za ministra finansija i ekonomije predlozen je Bozidar Djelic, energetike i rudarstva Goran Novakovic, vera Vojislav Milovanovic a za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitic. Za ministra za prestruktuiranje privrede i privatizaciju predlozen je Aleksandar Vlahovic, za saobracaj i komunikacije Marija Raseta Vukosavljevic, za prosvetu i visoko obrazovanje Gaso Knezevic, za socijalna i boracka pitanja Gordana Matkovic, za nauku i tehnologiju Dragan Domazet, ministar gradjevina trebalo bi da bude Dragoslav Sumarac, za zdravstvo Obrad Joksimovic, kulturu Branislav Lecic, pravdu Vladan Batic, rad i zaposljavanje Dragan Milovanovic, za unutrasnje poslove Dusan Mihajlovic, poljoprivredu Dragan Veselinov i turizam, trgovinu i usluge Slobodan Milosavljevic.

"Mi zelimo Srbiju kao zemlju srednje klase, socijalne sigurnosti, stabilnog skolstva i bezbednih ulica", rekao je Djindjic i zakljucio: "Najmanje sto mozemo da obecamo u ovoj teskoj situaciji jeste da ce to biti Vlada brzine, efikasnosti i demokratske transparentnosti. Na svaki problem cemo reagovati odmah, reci istinu i predloziti resenje. Sto je najvaznije, necemo lagati i necemo krasti, to se danas pred vama obavezujemo. Doduse, mi nemamo carobni stapic, ono sto imamo to smo mi, nase znanje, nasa energija, to je narod u Srbiji i njegova energija. Uz podrsku ovog parlamenta, uz podrsku gradjana Srbije, ja sam siguran da cemo ostvariti sve ono sto smo naumili i sto sam izneo u ovom programu."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.