IZA KULISA DEBAKLA: Terezu Mej je izdala NJENA STRANKA, a sada ima tri dana da nađe rešenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZA KULISA DEBAKLA: Terezu Mej je izdala NJENA STRANKA, a sada ima tri dana da nađe rešenje

Tereza Mej juče je doživela debakl u britanskom parlamentu. Njen plan za Bregzit odbijen je ubedljivom većinom - čak 230 poslanika više je bilo protiv u odnosu na broj onih koji su je podržali (432 spram 202).

 Iza porazne statistike krije se još jedan zabrinjavajuć podatak za britansku premijerku - trećina poslanika njene stranke okrenula joj je leđa. Ali ni tu nije kraj problemima Tereze Mej.

Najveća pobuna među Torijevcima

Njen plan odbijen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je sa 432 glasa "protiv" i samo 202 "za". Čak 118 poslanika njene Konzervativne stranke glasalo je protiv plana o Bregzitu koji je Mejova dogovorila sa Briselom, što je kako danas pišu ostrvski mediji, najveća pobuna u redovima Torijevaca, veća nego bilo šta sa čime su se u parlamentu susreli Dejvid Kameron ili Margaret Tačer.

Među onima koji su glasali protiv bilo je i bivših ministara, od kojih su se neki ranije pominjali kao naslednici Tereze Mej, poput Boris Džonsona, Dominika Raba i Dejvida Dejvisa. Poslednja dvojica zapravo su na radila na tom istom planu na poziciji ministra za Bregzit - Dejvis do jula 2018. godine kada je podneo ostavku i Rab do novembra 2018. godine kada je napustio vladu.

Terezi Mej okrenuo je leđa i manjinski partner zahvaljujući kojem trenutno vlada postoji - Severoirska unionistička stranka (DUP). Svih deset poslanika te partije glasalo je protiv. Za njih je sporan deo plana koji se odnosi na granicu sa Irskom, takozvani "backstop" mehanizam.

Takođe, jučerašnji poraz prvi je put od 1864. godine da je britanski parlament odbacio neki međunarodni sporazum.

Sve skupa, nimalo dobar uvod za današnje glasanje o povenju vladi koje će biti održano na zahtev Džemija Korbina, lidera opozicionih Laburista. Ipak, pojedini analitičari skloni su da veruju da Mejova preživeti i ovaj put, jer je DUP najavio da će ipak podržati Mejovu i njenu vladu na današnjem glasanju, 24 sata nakon što su glasali protiv njenog sporazuma.

Situacija u britanskom parlamentu deluje haotično, na trenutke i paradoksalno, o čemu možda najbolje govore reči same Mejove, nakon što je njen plan sinoć odbijen.

- Jasno je da parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopšte ima nameru da ispoštuje odluku koju je britanski narod doneo na referendumu, koji je parlament odlučio da održi - rekla je ona.

Kontrapredloga nema mnogo, iako svi misle da bi mogli bolje.

Korbin koji je tražio današnje glasanje o poverenju vladi, tvrdi da će ispregovarati novi dogovor sa Briselom, međutim predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je da će Evropska unija ubrzati pripreme za scenario prema kojem će Velika Britanija napustiti EU bez postignutog sporazuma. Istovremeno, grupa od 71 poslanika Laburista poslala je pismo Korbinu u kojem od njega traži da odustane od novih razgovora sa EU i da insistira na novom referendumu.

Jasnog predloga ili makar ideje nema ni na vidiku, a vremena je sve manje. Posebno za Terezu Mej.

Naime, vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, ima tri radna dana (a ne 30 kako je to bilo ranije) da izađe pred poslanike sa "planom B". O tom planu parlament bi trebalo da se izjasni u ponedeljak.

"Plan B" tek je misterija, a u igri je nekoliko opcija - napuštanje EU bez sporazuma, novi izbori, pa čak i novi referendum. Za sad prva opcija deluje izgledno, iako je sama Mejova više puta upozoravala da je to najgora od svih mogućih opcija, druga u velikoj meri zavisi od današnjeg glasanja o nepoverenju vladi, dok je treća u potpunosti u magli.

Ukoliko britanski parlament danas bude izglasao nepoverenje vladi Mejove, ona ne mora odmah da podnese ostavku. Može ponovo da pokuša da ubedi poslanike koji nisu glasali za nju za ipak to učine, ali rok je kratak.

Naime, ako bude izglasno nepoverenje vladi, u naredih 14 dana parlament mora da pronađe većinu. Priliku da pokaže da ima većinu biće upravo Konzervativna partija Tereze Mej, kao najveća stranka u britanskom parlamentu sa 317 poslanika, a ukoliko ne uspe isto će pokušati i laburisti. Ako u tom periodu niko ne uspe da skupi većinu, Velika Britanija ide na vanredne parlamentarne izbore.

U komplikovani kalendar britanske političke scene na početku 2019. godine treba dodati još jedan datum i to onaj ključni koji je odgovoran za celu dramu na ostrvu - 29. mart. Tog dana do 11 sati prepodne, Velika Britanija trebalo bi da napusti EU. Ali sada više ni to nije izvesno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.