IZ u Srbiji fetvom protiv veroučitelja

Izvor: SandzakInfo.net, 26.Sep.2012, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZ u Srbiji fetvom protiv veroučitelja

Islamska zajednica u Srbij na čelu sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem objavila je danas fetvu kojom učenicima i roditeljima zabranjuje prisustvo časovima veronauke u svim osnovnim i srednjim školama.

Ova IZ je u saopštenju za javnost ocenila da odabrani veroučitelji iz Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis Adem Ziklić nemaju dovoljno znanja za izvođenje nastave islamske veronauke.

„Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste krivoverstvo i pokušaj vaspitavanja dece da robuju Beogradu i njegovim režimima“, navodi se u saopštenju IZ u Srbiji.

Potpredsednik Mešihata ove IZ Rešad Plojović juče je na konferenciji za novinare osudio ”nastavak obračuna” države sa nastavnicima islamske veronauke.

On je rekao da je Ministarstvo prosvete na predlog Kancelarije za odnose sa verskim zajednicama “nezakonito” isključilo iz procesa verske nastave 21 njihovog veroučitelja.

“Od 2008. godine do danas ukupno je isterano 92 naših veroučitelja iz škola, odnosno od 103 naša predloga na spisku ih je ostalo samo 10. Nema sumnje da ovakav odnos vlasti prema islamskoj veronauci predstavlja izraz duhovno- političkog stava Beograda prema muslimanima, bez obzira ko tu vlast činio. Stupanjem nove vlasti na scenu očekivali smo prekid negativnog i diskriminatorskog odnosa prema IZ i početak poštovanja muslimana, ali ovo je prvi primer koji ne ohrabruje, ukoliko se ne ispravi”, rekao je Plojović.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, ova IZ smatra da je islamska veronauka „ugašena“ od strane režima.

„Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste trovanje dece, krivoverstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje dece ili pripremu za novi genocid“, navodi se u saopštenju Veća za fetve, koje je potpisao Rešad Plojović.

Nastavak na SandzakInfo.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakInfo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakInfo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.