Izvor: Politika, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IVANA VUJIĆ

URF, USTA, USTABAŠA, UČKUR, UČURISATI, UŠUR. UTENZILIJE... USTAV???

– Urf je okrugao turban đevrekastog oblika, Usta, na turskom – zanatlija, USTABAŠA .

– STAREŠINA, UČKUR, gaćnik, konop za držanje gaća, UČURISATI, sakriti, UŠUR ili još bolje uzeo Bog od njega ušur, Bog ga obeležio – nije pri svoj pameti, UTENZILIJE, kućne stvari ili račun koji se vodi u glavnoj knjizi o stvarima i priboru radnje, USTAV... najvažniji zakonski akt jedne zemlje. Neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemlje od svog osnivanja ne menjaju svoj ustav a neke, poput nas, prinuđene su to da čine često. Nama je, kako je to govorio, gospodin Vladimir Velmar Janković savest stalno na prelomu!

Kakav ustav takva zemlja, kakvo testo, voda, čoja, pekarske i šnajderske ruke takav i učkur i urf i ustav. Svaka naša vlast pravila je ustav koji će joj omogućiti da što lakše vlada svojim građanima. Imali smo Titov ustav, pa Miloševićev ustav, od 5. oktobra očekujemo novi ustav. Govorilo se prvo ustav pa sve drugo. To je tačno, prethodni je trebalo zameniti novim koji će odgovarati Srbiji, njenim promenama a, pre svega, njenim građanima.

Prošlo je šest godina a u novim vremenima novo meso jeli smo starim viljuškama. Uf, nikako do ustava, kao da je od ustabaša bog ušur uzeo. Dreši nam se učkur, sve je učurisano. Kako god urf, usta, urhidroza, ustabaša, ustija, utenzilije, učkur, ustav donet je preko noći. Tim ustavom brani se teritorija i Srbije i Kosovo. Ta odbrana je razumna i jedino moguća. Ipak, dok teško dišem, pitam se da li je to ODBRANA ili su to, možda, POSLEDNJI DANI?

Ustavom branimo Kosovo danas, kada njime već upravlja evropska zajednica. Teško dišem, već šest godina utenzIlije oko ustava onemogućavaju odbranu. Teško dišem, ne stoji mi dobro nakrivo skrojen urf, umorna sam od samoživih ustabaša od kojih je Bog ušur uzeo, ne znam gde su moje utenzilije... Teško dišem, pritežem učkur, gledam na tv-lica – heroji ili klovnovi?, danas nije velika razlika, ili ustabaše?

Savest je na prelomu, ovaj reality show događa se u zemlji koja strada sama od sebe. Ako niko ne veruje u zakon, onda on i ne postoji! Svi gledaju širom zatvorenih očiju i gledaju napred??!!

Preko noći dobijam ustav, poštujem svoju teritoriju pa makar drugi govorili da je udžerica ali branim je odmah, ne čekam, ne kalkulišem i ne čuvam fotelju. Gušim se, ležim na operacionom stolu, lekari vade iz grla dug krvavi učkur, masne utenzilije, izlazi i ugljenisani urf. Govore mi da sam zdrava i da treba da nastavim dalje ka Evropi tamo je vazduh čist, a i ustav će lekovito delovati! Gušim se i dalje, lekari iz grla vade stranicu dramskog teksta, eto uzroka vašoj bolesti, kažu i peru ruke. Čitam: "Ovo je zemlja nesposobna da se buni u svoje ime!" (Vladimir Velmar Janković)

Reditelj

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.