ITALIJANSKI DOKTORI U SVE VEĆOJ PANICI: Nemaju više ni čime da leče obolele, prinuđeni na TEŠKE ODLUKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ITALIJANSKI DOKTORI U SVE VEĆOJ PANICI: Nemaju više ni čime da leče obolele, prinuđeni na TEŠKE ODLUKE

Nema dovoljno medicinskih potrepština

Italijanski lekar koji je na prvoj liniji borbe protiv korona virusa rekao je da je suočen sa strašnim izborom da ostavi pacijente da umru jer se Italija suočava sa nestašicom kiseonika.

Mikele Boldrini (33) rekao je da Italijani sada umiru sami u bolničkom krevetu zbog nedostatka kiseonika.

Boldrini, konsultant za hitna stanja na odeljenju hitne pomoći bolnice San Karlo Boromeo, izjavio je da se nikada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << suočio sa tako teškim odlukama tokom trenutne pandemije korona virusa. Doktor, koji radi u bolnicama od 2012. godine, otkrio je da svakodnevno mora da pušta ljude da umru dok se kriza nastavlja.

- Još provodim dane odlučujući ko je podoban za intenzivnu negu, koga treba pustiti, a koga tretirati srednjim uređajima - rekao je Boldrini i dodao da sada dijagnostikuje teške slučajeve upale pluća više puta dnevno, a to je dijagnoza koju obično postavlja samo četiri puta godišnje.

Boldrini takođe tvrdi da jednostavno nema dovoljno medicinskih potrepština koje bi lečile sve više žrtava smrtonosne bolesti:

- Ako epidemija nastavi da se širi sadašnjom brzinom, s obzirom na to da je broj uređaja i kreveta za kiseonik ograničen, biće još mnogo smrtnih slučajeva jer neće biti dovoljno zaliha za sve.

Samo bolesnici sa visokom temperaturom i kojima je potreban značajan nivo kiseonika trenutno su hospitalizovani u Italiji gde je do sada 6.820 umrlo od virusa koji je zarazio 69.176 ljudi.

Stanje je toliko ozbiljno da Italija sada ima dvostruko veći broj potvrđenih smrtnih slučajeva od korona virusa u odnosu na Kinu odakle je virus krenuo u januaru.

Veliki broj obolelih od smrtonosne bolesti uključuje starije stanovništvo u zemlji.

Boldrini je objasnio da u lečenju starijih pacijenata leži njegova najteža odluka, a mnogi su tragično ostavljeni da umru sami zbog zakona o izolaciji zemlje.

- Moramo svakodnevno da odlučujemo da li ćemo uložiti resurse u neke od njih na osnovu prognoze i ukupnih uslova. Smrt je nažalost deo našeg posla, ali to nikada nije bilo tako često ili uslovljeno nedostatkom uređaja  ili kreveta - rekao je doktor.

Proizvođači ventilatora su pod velikim pritiskom da povećaju svoju proizvodnju zbog transportnih i logističkih poremećaja izazvanih pandemijom.

Usred nestašica, vlada se obratila vojsci za pomoć u angažovanju prozvođača zaštitne opreme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.