ITALIJA TREĆA U SVETU PO BROJU ZARAŽENIH: Prilaz gradovima NEMOGUĆ! Čitav sever države u karantinu! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ITALIJA TREĆA U SVETU PO BROJU ZARAŽENIH: Prilaz gradovima NEMOGUĆ! Čitav sever države u karantinu! (FOTO/VIDEO)

Italija se izdiže na treće mesto u svetskom rangu po broju slučajeva, posle Kine i Južne Koreje.

Čitav sever Italije je pod karantenom, kako bi se makar pokušalo usporiti napredovanje Covid-19: zatvorene su škole, univerziteti, pabovi, tržni centri, diskoteke itd.

Kompanije razmišljaju o pametnom radu kako bi zaposleni radili od kuće.

Kontrolne tačke policijskih snaga sprečavaju ulazak i izlazak stanovnika u zemlju (ukupno oko 50 hiljada). >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Premijer Đuzepe Konte proveo je celu nedjelju u sedištu Civilne zaštite.

- Iznenađen sam eksplozijom slučajeva, ali linija maksimalne mere opreza se isplatila, čak i ako se čini da nije. Ne treba se osloniti na paniku, ali sledite uputstva vlasti. - rekao je premijer Italije.

Shopping panic in #Italia #coronavirusitalla #Coronavirus #SARSCoV2 pic.twitter.com/nsYJzWiBum pic.twitter.com/kQUb8JzsrS

— 𝕋𝕙𝕚𝕖𝕣𝕣𝕪 𝕁. 𝔽. 𝕋𝕙𝕠𝕟𝕟𝕒𝕥𝕥𝕖 (@ThierryJFT) February 23, 2020

Vlada izdvaja 20 miliona za rešavanje vanrednih stanja. Šef države Serđio Matarela potpisao je dekret posebnim merama.

Region je naredio zatvaranje škola, univerziteta, muzeja. Mnoge ustanove su suspendovane.

Prolaz je zabranjen ka Milanskoj katedrali (za turiste) i La Scali. Zaustavljeni su svi zakazani događaji.

CORONAVIRUS: Italia confirma 152 casos y 3 muertes.

El país ha restringido la entrada y la salida en Véneto y Lombardía, zonas en las que se ha localizado el COVID-19. Asimismo, los eventos deportivos y la celebración del carnaval de Venecia se han suspendido. pic.twitter.com/EUuDyTmJze

— BizkaiaGaur (@bizkaiagaur) February 24, 2020

Trgovine ostaju otvorene, ali kafići i noćni klubovi nisu otvoreni, van granica od 6 do 6. Mere opreza će važiti jednu nedelju.

- Ako se situacija pogorša - objasnio je guverner Atilio Fontana - mogle bi se preduzeti drastičnije i rigoroznije inicijative - po uzoru na one koje su u Kini usvojene "u Vuhanu".

Lekar poreklom iz Srbije koji radi u jednoj bolnici u Lombardiji ekskluzivno za naš portal otkriva kakvo je trenutno stanje u ovoj severnoj italijanskoj regiji:

- Bolnica u Lodiju je zatvorena za primanje novih bolesnika osim za obolele od korone. Tu je glavni karantin. Do sada je troje mrtvih. Zaposleni su na minimumu u toj bolnici, a ostali su prebačeni da rade u druge bolnice u okolini - kaže naš sagovornik.

Dodaje da se u bolnije ne primaju "obični" bolesnici:

- U bolnice se ne primaju ni deca, a ni odrasli. Ljudi slabo izlaze iz kuća, jer uglavnom ne radi ništa, od marketa do tržnih centara. U supermarketima su gužve i redovi za hranu dok u bolnicama pre prijema osobe provode vreme u jednoj prostoriji u kojoj se brisom utvrđuje da nema nikakvih simptoma.

#Italia is on the way for a shaky ride ! #coronavirus pic.twitter.com/kHqjZZm3VZ

— 𝕋𝕙𝕚𝕖𝕣𝕣𝕪 𝕁. 𝔽. 𝕋𝕙𝕠𝕟𝕟𝕒𝕥𝕥𝕖 (@ThierryJFT) February 23, 2020

Naš sagovornik ističe i kako su neki gradovi već potpuno u karantinu:

- Određena mesta, u Kremi, na primer, zabranila su ulazak i izlazak iz grada. Taj primer su počeli mnogi da prate, a na aerodromu je kontrola rigorozna i pooštrena - zaključuje on.

Podsetimo, poslednja dva dana karnevala u Veneciji, koji privlači turiste iz celog sveta, otkazana su zbog epidemije virusa korona. Svoju reviju, zbog širenja epidemije koronavirusa otkazao je i čuveni kreator Đorđo Armani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.