IT rešenja za zeleni grad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 17:48

IT rešenja za zeleni grad

Jovana Mrkšić studentkinja treće godine Čiste enegretske tehnologije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu kada je videla da se održava Zeleni hakaton na temu “Zelena mobilnost – inovacije za zdraviju sredinu“ prijavila se kako kaže, da bi upoznala kolege sa drugih smerova i univerziteta, što je rezultiralo da na kraju zajedno sa njima, u ekipi Something green, naprave i pobednički projekat.

„Suština projekta jeste da se deca osnovnoškolskog uzrasta informišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o tome šta i na koji način reciklirati kroz mobilnu aplikaciju - igricu koju bi igrali tokom samog učenja. Preko nje bi deca skupljala određene poene, otključavala nove veštine u igrici i tako dolazila do određenog cilja“, objašnjava Jovana.

Prvo mesto ipak morali su da podele sa još jednom ekipom koja je imala sličan projekat, s fokusom na stariju dob. Zajedno osvojili su novčanu nagradu, a svoje projekte predstaviće i Gradu Novom Sadu u nadi da će dobiti i svoju praktičnu upotrebu.

To je i jedan od ciljeva ovog hakatona, da rešenja koja ponude studenti zaista i nađu svoju primenu. Još jedna specifičnost jeste što je on jedini koji je uključivao studente različitih profesija, ne isključivo tehničkih nauka ili onih koji imaju primenjeno softversko inženjerstvo kao disciplinu, kako to obično biva.

„Takođe želeli smo široko da postavimo temu, zato je Zeleni hakaton, sa ekološkom temom koja nas sve pogađa, a u osnovi kog je Zelena agenda i sve one odredbe i strategije koje imamo i na lokalnom, nacionalnom i nivou EU“, kaže Vladimir Todogović, savetnik za startape i kompanije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu i jedan od organizatora Zelenog hakatona.

Kako kaže svi nagrađeni radovi su visokog kvaliteta i pre svega neophodni svakom gradu kako bismo imali tzv. „zdrave gradove“. Zdrava životna sredina je pravo svih ljudi, rekla je i doc. dr Snežana Ukropina, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine i članica žirija.

„Zato je važna aktivna participacija stanovništva u donošenju odluka bitnih za zdravlje, ali i multisektorska saradnja, s obzirom na to da zdravlje nije samo odgovornost zdravstvene službe već i drugih sektora“, istakla je Ukropina.

Zeleni hakaton kreiran je s ciljem da učesnici osmisle i naprave IT rešenje na zadatu temu za 48 sati. Tročlani timovi iskoristili su svoja znanja i veštine iz različitih oblasti, ali stekli i nezaboravna iskustva u realnom okruženju koja im znače u daljem napredovanju i unapređenju karijere. Timovi su imali pomoć svojih mentora i dvočasovno predavanje iz oblasti zelene agende u okviru Klastera 4.

Zeleni hakaton “Zelena mobilnost – inovacije za zdraviju sredinu“ organizovao je EU info point Novi Sad u saradnji sa Naučnotehnološkim parkom, a povodom obeležavanja Dana Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.