ISTRAGA: Hamović i Lazarević u prvom krugu sumnjivih!

Izvor: Kurir, 08.Jul.2013, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAGA: Hamović i Lazarević u prvom krugu sumnjivih!

Nadležni organi završili istragu afera „Nacionalna štedionica“ i „Veterinarski zavod“, kojima je država oštećena za 40 miliona evra

BEOGRAD - Konačno!

Istraga privatizacija Nacionalne štedionice i Veterinarskog zavoda praktično je na kraju, saznaje Kurir. Prema rečima našeg izvora, na svim predmetima u vezi sa spornim privatizacijama radi se punom parom, a istrage u vezi s Nacionalom štedionicom i Veterinarskim zavodom praktično su završene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Još jedna pri kraju?

- Na svim privatizacijama radi se punom parom, radne grupe daju svoju maksimum. U ovom trenutku na kraju je istraga u vezi s privatizacijom Nacionalne štedionice i Veterinarskog zavoda. Odgovorni će se vrlo brzo naći na udaru zakona - kaže izvor Kurira iz policije.

Prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala Aleksandar Vučić najavio je pre nekoliko dana da će do 27. jula, kad se navršava godinu dana od formiranja Vlade, biti završena najmanje dva ili tri predmeta od 24 sporne privatizacije, a da će do kraja godine svi predmeti biti završeni.

- Što se borbe protiv korupcije tiče, podneću vam detaljan izveštaj za godinu dana pre 27. jula. Pre završetka tih godinu dana završićemo najmanje dva, a možda i tri predmeta od 24 predmeta o kojima smo govorili, a do kraja godine svi ti predmeti biće potpuno završeni - kazao je Vučić.

Veze s državom

Podsetimo, akteri afere „Nacionalna štedionica“ bili su Vuk Hamović, Vojin Lazarević i Mlađan Dinkić, nekadašnji guverner NBJ. Savet za borbu protiv korupcije tvrdio je da je tadašnji guverner omogućio Nacionalnoj štedionici, privatnoj banci koju su kontrolisali Vuk Hamović i Vojin Lazarević, da besplatno koristi opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP i dodelio joj bez konkursa isplatu velikog dela stare devizne štednje. Kako je pisao Kurir, dokaz o povezanosti i malverzacijama državnog funkcionera, kasnije i ministra, i tajkuna Vuka Hamovića ima BIA, koja je u toku 2002. snimila kako se pripremala dokapitalizacija državne banke.

Iz jedne afere u drugu

Kako je saznao Kurir, transkripti BIA ukazuju da je Hamović uz pomoć državnog funkcionera za sedam miliona evra došao do većinskog vlasništva u državnoj banci, koju je kasnije prodao za 41 milion evra.

Veterinarski zavod Zemun kupio je konzorcijum „Zekstra Bankom“ za 9,1 milion evra, iako nije ispunjavao uslove. Agencija za privatizaciju s Mirkom Cvetkovićem na čelu znatno je promenila uslove kupovine.

Milan Pešut, direktor „Bankoma“, rekao je da je finansijski savetnik „Zekstre“ Zvonimir Nikezić predložio formiranje konzorcijuma kako bi se ispunili uslovi tendera, te je „Zekstra“ postala vlasnik 69 odsto Zavoda. Rešenje je potpisao nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo, a Čedomir Jovanović je u ponovljenom postupku bio predsednik tenderske komisije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.