ISTORIJSKI VRHUNAC: Si Đinping ovog datuma dolazi u Srbiju?! Evo zašto je to od IZUZETNOG ZNAČAJA za našu zemlju

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 23:12

ISTORIJSKI VRHUNAC: Si Đinping ovog datuma dolazi u Srbiju?! Evo zašto je to od IZUZETNOG ZNAČAJA za našu zemlju

Iz Kine nam, prema zvaničnim informacijama, stiže gotovo trećina investicija, a poseta kineskog predsednika je velika prilika da ojačamo već odličnu saradnju sa tom zemljom, ocena je analitičara.

Predsednik Kine Si Đinping posetiće Srbiju najverovatnije u maju, nezvanično saznaje Kurir iz dobroobaveštenih izvora. Poseta kineskog predsednika, koju je najavio srpski šef države Aleksandar Vučić, izuzetna je čast i velika prilika za našu državu da ojača već odličnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saradnju s Kinom, od bilateralnih odnosa i podrške u međunarodnim krugovima, naročito u SB UN, do zajedničkih projekata i priliva novih investicija u Srbiju, ocenjuju sagovornici Kurira.

Predsednik Vučić, da podsetimo, nedavno je potvrdio dolazak Si Đinpinga, uz poruku da snažno veruje u budućnost naših odnosa, koji su, kako je naglasio, dobili novi kvalitet zajedničkim zalaganjem u gotovo svim oblastima i koji su na istorijskom vrhuncu. Napomenuo je i da su tri kineske kompanije tri najveća izvoznika iz Srbije i da to znači, kako je rekao, da u ogromnoj i fantastičnoj meri Kinezi doprinose razvoju i napretku naše zemlje.

A brojke jasno govore. Naime, iz Kine nam stiže gotovo trećina investicija, tačnije 32,3 odsto ukupnih stranih investicija. Samo tokom prva dva tromesečja 2023. u Srbiju je iz Kine stiglo investicija ukupne vrednosti 592,6 miliona evra. Pritom, Kinezi sve više povećavaju investicije u Srbiji, pa tako kod nas grade auto-puteve, pruge, mostove, energetske i druge infrastrukturne objekte, kao i fabrike, a dogovorena je i izgradnja velikih industrijsko-tehnoloških parkova. Takođe su i strateški partneri koji su uložili velike investicije u srpsku privredu, uključujući najveće i najproblematičnije već godinama - RTB Bor i Železaru Smederevo.

Kineske investicije su, inače, prema podacima Blumberga, najveće pojedinačne investicije u našoj zemlji. Zvanične brojke Narodne banke Srbije pokazuju da je rekordni skok kineskih investicija bio od 2016. do 2022. godine, kada je premašivao 4.000.000.000 evra.

Ekonomista Miladin Kovačević ocenjuje da je jačanje odnosa s Kinom izuzetno važno za našu državu, pre svega kad se ima u vidu da je Kina, pored toga što je veliki investitor u Srbiji, i jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera, s kojim smo samo od 2018. više nego udvostručili razmenu.

- Zato je za nas izuzetno značajna ekonomska saradnja s Kinom, kao i njihova podrška na najvišem državnom nivou u toj ekonomskoj saradnji. Tu je i naš investicioni ciklus, koji će u narednim godinama obeležiti i Ekspo, na kojem Kina i te kako ima šta da pokaže jer je jedna od vodećih zemalja u industrijskom razvoju. Za nas je pritom još važnije to što kineska industrija ima tržišta u celom svetu. Na taj način se amortizuje slaba konjuktura u Evropi i posustajanje rasta izvoza ka evropskoj zoni. Nama je bitno da nam raste razmena, odnosno da nalazimo puteve ka trećim tržištima, i azijskim, i afričkim, i arapskim, kako bismo kompenzovali to slabljenje izvoza prema Evropi i održali stopu rasta, koja bi ove godine trebalo da bude do četiri odsto - istakao je Kovačević.

Top 5 izvoznih proizvoda

Top 5 uvoznih proizvoda

Srbija Danas/Kurir

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.