ISIS pogubio hrvatskog taoca

Izvor: VOA, 12.Avg.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISIS pogubio hrvatskog taoca

Egipatska grupa povezana sa Islamskom državom danas je saopštila da je pogubila Hrvata, Tomislava Salopeka, kojeg je otela prošlog meseca, postavivši na internet fotografiju na kojoj se navodno vidi njegovo telo.

Hrvatska državna agencija HINA je saopštila da ne može da potvrdi da je Salopek, inače oženjeni tridestogodišnji otac dvoje dece, koji je radio u Egiptu, ubijen. Ukoliko to bude potvrdjeno, to bi bilo prvo pogubljenje zapadnog taoca kojeg je držala grupa poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kao Pokrajina Sinaj, lojalna ISIS-u.

Na fotografiji Islamske države objavljenoj na Tviteru vidi se trup čoveka sa odrubljenom glavom koja mu je položena na telo, nožem zabodenim u pesak i crnom zastavom ISIS-a u pozadini.

Na Tviter nalogu je navedeno da je pogubljenje izvršeno “zbog učešća njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, po isteku krajnjeg roka” čime se misli na zahteve otmičara Salopeka da Kairo pusti na slobodu muslimanke koje drži u zatvoru.

Salopekovo pogubljenje je izazvalo strahovanja medju stranim radnicima multinacionalnih kompanija u Egiptu i pokazalo koliko daleko doseže uticaj džihadista, uprkos velikoj vojnoj kampanji Kaira protiv Islamske države.

Kada je otet, Salopek je, klečeći kraj maskiranog ekstremiste koji je držao nož, bio primoran da pročita saopštenje u kojem se navodi da će biti pogubljen u roku od 48 sati ukoliko Egipat ne pusti na slobodu zatvorenice, što je konstantni zahtev ISIS-a tokom protekle dve godine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

ID tvrdi da je pogubila Salopeka

Izvor: VOA, 12.Avg.2015

Egipatska grupa povezana sa Islamskom državom saopštila je da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, kojeg je otela prošlog meseca, postavivši na internet fotografiju na kojoj se navodno vidi njegovo telo. Premijer Hrvatske Zoran Milanović održao je danas vanrednu konferenciju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.