IRANSKI TANKERI SA NAFTOM PRIBLIŽAVAJU SE KARIBIMA: Čeka ih ratna mornarica Venecuele, kako bi sprečila intervenciju SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2020, 21:36

IRANSKI TANKERI SA NAFTOM PRIBLIŽAVAJU SE KARIBIMA: Čeka ih ratna mornarica Venecuele, kako bi sprečila intervenciju SAD

SAD, koje su uvele sankcije Venecueli i Iranu razmatraju reakciju na ovu isporuku, rekao je visoki neimenovani američki zvaničnik.

Flotila pet iranskih tankera sa 1,5 miliona barela nafte preko potrebne Venecueli približava se Karibima, a prvi brod bi trebalo da uđe u vode Venecuele u nedelju, pokazuju podaci za praćenje brodova kompanije "Refinitiv Eikon".

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino najavio je ranije da će tankere dočekati ratna mornarica u ekskluzivnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ekonomskoj zoni koja se prostire 370 kilometara od njene obale, kako bi sprečila eventualni pokušaj SAD da ih zaustavi.

- Kad uđu u našu ekonomsku zonu, pratiće ih brodovi i avioni vojske Venecuele da ih pozdrave i zahvale iranskom narodu na saradnji i solidarnosti - rekao je Padrino.

Opozicioni lider Huan Gvaido rekao je ranije da su venecuelanski zvaničnici platili naftu Iranu "krvavim zlatom" iz neformalnih rudnika u džunglama na jugu zemlje u kojima je bilo masivnih zločina kriminalnih bandi koje se bore za teritoriju.

May 22, 2020 12:30pm EST

Updated locations for the 5 tankers traveling from #Iran to #Venezuela to deliver a cargo of gasoline. pic.twitter.com/bG0cngTzoQ

— Simón Bolívar (@Simon85205764) May 22, 2020

SAD, koje su uvele sankcije Venecueli i Iranu razmatraju reakciju na ovu isporuku, rekao je visoki neimenovani američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Američka mornarica pojačala je prisustvo u Karipskom moru zbog, kako je saopštila, akcija suzbijanja krijumčarenja narkotika. A portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je juče da ne zna za bilo kakve operacije vezane za iranske tankere.

- Nastavljamo da govorimo da Iran i Venecuela krše međunarodne sankcije prema obe zemlje ovom isporukom - rekao je on novinarima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Maduro vežba odbranu, iranski tankeri na dan od Venecuele

Izvor: RTS, 23.Maj.2020, 08:44

Venecuelanske vlasti uputile su na atlantsku obalu protivvazdušne raketne sisteme, spremajući se za dolazak pet iranskih tankera, čije se uplovljavanje očekuje u naredna 24 časa. Oko milion i po barela nafte predmet je spora Karakasa i Teherana sa Vašingtonom, koji je obema vladama uveo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.