IRAN ZADAO SNAŽAN UDARAC ZAPADU, UVEDENA ZABRANA: Teheran rekao NE, usledila žestoka reakcija Izraela, Netanijahu BESAN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2023, 23:45

IRAN ZADAO SNAŽAN UDARAC ZAPADU, UVEDENA ZABRANA: Teheran rekao "NE", usledila žestoka reakcija Izraela, Netanijahu BESAN!

Ovo će dodatno pogoršati odnose između ljutih neprijatelja

IAEA je saopštila danas da ju je Iran obavestio o svojoj odluci da ne dozvoli da više iskusnih inspektora IAEA pristupi njegovim nuklearnim postrojenjima.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da je Iran povukao ''imenovanje nekoliko iskusnih agenata IAEA'', i da im je zabranio da učestvuju u nadgledanju iranskog nuklearnog programa, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << AP.

- Iran je uklonio oko trećine ključne grupe najiskusnijih inspektora Agencije zaduženih za Iran - rekao je on i oštro kritikovao vlasti u Teheranu zbog pomenute odluke.

- Snažno osuđujem ovu nesrazmernu i jednostrano donetu odluku bez presedana. Ona predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana - rekao je Grosi. Šef IAEA je dodao da bez efikasne saradnje, neće biti ni poverenja.

- Bez prisustva inspektora, agencija neće moći efikasno da pruža kredibilna uverenja da su nuklearni materijal i aktivnosti u Iranu miroljubive prirode - rekao je Grosi.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na ''pokušaj SAD i tri evropske zemlje da zloupotrebe IAEA u sopstvene političke svrhe''.

- Iran je ranije upozoravao na posledice ovakvih političkih zloupotreba - poručio je portparol iranskog Ministarstva Naser Kanani.

IAEA je izvestila ranije ovog meseca da je Iran usporio tempo kojim obogaćuje uranijum na nivoe koji su skoro na nivou atomskog oružja, što je viđeno kao znak da Teheran pokušava da ublaži tenzije nakon godina napetosti između Irana i SAD.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su postupci Irana pokazali da ta zemlja ''krši svoje obaveze'' prema međunarodnoj zajednici, nakon što je Teheran zabranio pristup zemlji inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Netanijahu je, takođe, rekao da ''Iran namerava da se naoruža nuklearnim oružjem'', i dodao da će Izrael ''učiniti sve što je potrebno'' da se od toga zaštiti, prenosi Rojters.

IAEA je ranije danas saopštila da ju je Iran obavestio o svojoj odluci da ne dozvoli da više iskusnih inspektora IAEA pristupi njegovim nuklearnim postrojenjima.

- Snažno osuđujem ovu nesrazmernu i jednostrano donetu odluku bez presedana. Ona predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana - rekao je šef IAEA Rafael Grosi.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na ''pokušaj SAD i tri evropske zemlje da zloupotrebe IAEA u sopstvene političke svrhe''.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.